Published On: Wed, Sep 6th, 2017

Gdje je nestao i čime se bavi Tomislav Karamarko? Ime mu se pojavilo u američkom časopisu, čini se da sad zastupa interese SAD-a

Što radi Tomislav Karamarko, čime se bavi njegov “think tank”, odnosno Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske?

Prije dva mjeseca ugostio je potpredsjednika zaklade Heritage Jamesa J. Carafana na okruglom stolu o sigurnosnim i gospodarskim pitanjima u regiji i svijetu, a onda ništa, muk, što bismo mogli pripisati ljetnom odmoru.

No, s prvim danima rujna živnuo je i bivši predsjednik HDZ-a te se oglasio kao – novinar, točnije realpolitički analitičar. U američkom dvomjesečniku “National Interest” supotpisao je tekst “Kako bi ulaganje u hrvatski plin moglo ojačati američku sigurnost”, pa ispada da se Karamarko, zajedno s koautorom Jamesom Jayom Carafanom, zapravo izrijekom bavi američkim, a ne hrvatskim sigurnosnim pitanjima.

U kratkom tekstu koautori konstatiraju očito – kritičnu ovisnost mnogih europskih zemalja o ruskom plinu, što, upozoravaju, “nije u skladu s interesima Europe i Sjedinjenih Američkih Država” jer nužno jača snagu ruskog ucjenjivačkog potencijala.

LNG terminal na Krku

“Ipak, postoji način da se Europa učini neovisnijom uz pomoć američkog izvoza energije i izgradnje novih objekata u Europi, a jedna od potencijalnih novih ulaznih točaka za američki ukapljeni prirodni plin (LNG) je otok Krk.”

Nadalje autori objašnjavaju na koji bi način terminal na našem strateški dobro postavljenom najvećem otoku pridonio “distribuciji LNG-a zapadno (u zemlje poput Italije i Francuske) i južno, u druge balkanske zemlje”, napominjući da bi on “u početku mogao osigurati isporuku dvije milijarde kubičnih metara plina godišnje”.

Dakle, ništa novo što već godinama ne čitamo i u domaćim medijima, a i pitanje je koliki je Karamarkov udio u autorstvu ovih dviju kartica teksta objavljenih u časopisu za vanjsku politiku koji izlazi tridesetak godina, u izdanju američkog Centra za nacionalne interese.

Uređivačku koncepciju zasnivaju – kako sami ističu – na političkom realizmu, odnosno doktrini prema kojoj se države u svojoj vanjskoj politici ponašaju najprije vođene vlastitim nacionalnim interesom, pri čemu nisu ograničene moralnim načelima, nego jedino odnosima moći u međunarodnim odnosima. Dakle, priča o hrvatskom nacionalnom interesu ovdje se provlači samo u onom dijelu u kojem je sukladna američkim interesima.