Published On: Ned, pro 16th, 2018

Gdje je lova? EU za migrante u BiH dala 9,2 milijuna eura

Europska unija je tijekom prethodnih mjeseci, u okviru različitih projekata, doznačila više od 9,2 milijuna eura BiH za pomoć migrantima i izbjeglicama i jačanje kapaciteta upravljanja granicom, objavljeno je danas iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U priopćenju je, prenosi Srna, navedeno da su sredstva preusmjerena na nekoliko aktivnosti, i to izmiještanje migranata i izbjeglica iz nehumanih uvjeta u kampu “Trnovi” u Velikoj Kladuši u obližnji kamp “Miral”, gdje trenutno boravi oko 600 migranata.

Bivši đački dom “Borići” u kojem su tijekom ljeta boravili migranti, u potpunosti je ispražnjen, a u tijeku je rekonstrukcija i obnova objekta što bi trebalo biti završeno do kraja godine. ”Migranti i izbjeglice, koji su bili smješteni u prostorijama đačkog doma, izmješteni su u obližnji privremeni prihvatni centar ‘Bira’. Tu trenutno boravi oko 2.000 migranata, a pomoć EU je prvenstveno usmjerena na osnovne potrepštine, poput kreveta i deka, u nastojanju da budu osigurani što humaniji uvjeti za smještaj”, ističe se u priopćenju.

Privremeni prihvatni centar “Sedra” ima kapacitete za smještaj 420 osoba i za svako dijete iz centra osigurani su sati lokalnog i engleskog jezika.

”Cilj ovakvih aktivnosti je, između ostalog, da se djeci kroz obrazovne i zabavne aktivnosti pruži prilika da se upoznaju o kulturi zajednice u kojoj borave i olakša komunikacija s vršnjacima”, ističe se.

Dodaje se kako je za sve migrante koji trenutno borave na teritoriji BiH osiguran smještaj i osnovna medicinska njega, dok su svim korisnicima u privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu osigurana tri obroka dnevno.

Sve aktivnosti financirane su sredstvima EU, a na terenu ih realiziraju Međunarodna organizacija za migracije i Crveni križ Federacije BiH. Iz IOM-a napominju da se od kraja prošle godine BiH suočava sa sve većim prilivom migranata i izbjeglica.

Tijekom ove godine iz Srbije i Crne Gore je stiglo više od 23.500 migranata i izbjeglica, dok ih je prošle godine bilo 755.

U privremenim prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi do 4.000 migranata i izbjeglica, od kojih većinu čine muškarci, ali ima i žena, obitelji s djecom, trudnica i djece bez pratnje ili koja su odvojena od obitelji, navedeno je u priopćenju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare