Published On: Sat, Aug 15th, 2020

Gdje je 40 respiratora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata?

Riječ je o vrijednoj donaciji u kojoj se, između ostalog, nalazi 40 respiratora te 100.000 testova na koronavirus.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH BHRT-u se pojasnili zbog čega se donacija od 40 respiratora i medicinske opreme iz UAE i dalje nalazi na sarajevskom aerodromu.

Problem je u tome što je ovlašteni špediter podnio carinsku prijavu u kojoj je samo stavio ukupnu vrijednost donacije, potvrđeno je iz UNO BiH.

“Kako je riječ o carinskom postupku gdje se svaka vrsta robe mora svrstati pojedinačno prema Carinskoj tarifi BiH, nadležna carinska ispostava Aerodrom Sarajevo je zatražila da se izvrši naimenovanje roba prema Carinskoj tarifi BiH i pojedinačno prikaže vrijednost svake stavke robe koja je predmet ove donacije. Čim to bude urađeno i dostavljeno carinska procedura će biti okončana, jer je pribavljena i dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, postoji sva ostala neophodna dokumentacija i krajnji korisnici ove opreme, čime su ispunjeni uvjeti za oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina u skladu s važećom odlukom Vijeća ministara BiH”, kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju.

Podsjetimo, na Aerodrom Sarajevo 27. svibnja stigao je avion s humanitarnom pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).