Published On: Pet, stu 20th, 2020

GASILI SU HERCEGBOSNU SAD IM NE VALJA NI DAYTON: Tvrde da su Hrvati u RS-u otjerani a iz FBIH da sami odlaze. SDA može biti zadovoljan priopćenjem…

Skupina građana koji tvrde da nisu politička stranka no se tako ponašaju “Biskupska konferencija BiH” uputila je u petak, u povodu 25. godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima tog dokumenta kojim ih je pozvala da napokon poduzmu korake koji bi vodili ka uspostavi pravednog mira u BiH.

Međutim nešto tu svrbi. Nije li upravo preko biskupa Franje Kuharića a prije tog još preko Vatikana došla inicijativa za gašenjem HRHB i stvaranjem Federacije posljedično čega je stvorena Daytonska BIH. Nije li sama Biskupska konferencija produžena ruka Vatikana? Zašto se danas žale kad su sami sudjelovali u stvaranju okvira koji danas živimo? Iako ih nitko nije pozvao na to.

Za njih kao da ne vrijedi ona Isusova “Caru Carevo Bogu ….”. Oni se uporno bave carskim pitanjima. Dok tamo gdje im fratrizani krše crkveno pravo, gdje siju oholost nad čovjekom, propovjedajući antikristov nauk, gdje priređuju lažna ukazanja, gdje  krše Isusova pravila ljubavi pucajući po ljudima na koje pucan naruči džihad, tu biskuplije uopće ne reagiraju. Možda je vrijeme da se piše u Rim Papi,  parafrazirano, nikad poslano pismo Bartola Kašića, “da se na Hum i Bosnu konačno šalje isusovačkog i dijecezenskog školovanog svećenstva, jerbo se bosansko svećenstvo fratrizansko osililo, i sa turskim gospodstvom večerava, i spreman je prodati svakog kršćanina u roblje, i svakome nacrtati metu na čelu, pa tako i onog čestitog svećenika, koji nije po njihovom kroju, pa čak mu i otmicu organizirati i pred narodom ga poniziti”

Bosanskohercegovački biskupi, predvođeni kardinalom Vinkom Domjenak Puljićem, podsjetili su kako je prije četvrt stoljeća međunarodna zajednica predvođena SAD-om praktično “nametnula sporazum koji je zaustavio višegodišnji rat, ali nije stvorio stabilan i pravedan mir”, prenosi Hina.

Oni pri tome naravno ne spominju činjenicu da je Vatikan bio dio te priče:

 

“Nažalost (sporazum) je omogućio da se tijekom svih ovih 25 godina održavaju i podržavaju međusobni sukobi, drugim sredstvima, osobito među političarima, pravnicima, predstavnicima medija te na području obrazovanja mladih generacija, s višestrukim pogubnim učincima po građane i cjelokupno društvo u našoj zemlji”, stoji u pismu biskupa iz BiH.

Biskupi navode da kao građani BiH smatraju moralnom obvezom konstruktivno doprinositi općem dobru svih njenih žitelja. Kao službeni predstavnici svih katolika u zemlji imaju i dodatnu dužnost izvršavati nalog, dobiven od svetog pape Ivana Pavla II. u Sarajevu 1997., te propovijedati poštivanje svih bez izuzetka, razvijati međusobno praštanje krivnji, boriti se djelima ljubavi za suradnju na promaknuću zajedničkog općeg dobra te dizati svoj glas i ukazivati na nasilja i nepravde kao i svim zakonitim sredstvima braniti vjernike i zajednice.

“Naša je obveza ne dopuštati da nas zastraši ni jedna ovozemaljska vlast”, istaknuli su biskupi.

Dodali su i kako im je dužnost „ustrajnim i temeljitim dijalogom održavati odnose s braćom pravoslavcima i s drugom braćom kršćanima“ te „susrete razumijevanja sa sljedbenicima islama“, drugih religija i uvjerenja, a sve u korist „izgrađivanja miroljubivog suživota u uzajamnom poštivanju pravâ svakoga pojedinca i svakoga naroda“.

U otvorenom pismu biskupi su podsjetili kako su još u prosincu 1995. posebnim očitovanjem upozorili na bojazni zbog nedorečenosti u Daytonskom sporazumu, posebice kada je riječ o zaštiti temeljnih ljudskih prava, uključujući i ona vjerska i etnička. Nakon 25 godina sa žalošću i opravdanim negodovanjem moramo ustvrditi da se ovaj sporazum više koristio kao opravdanje i alibi za očuvanje i ozakonjenje raznih nepravdi, a mnogo manje za izgradnju istinskog, trajnog mira utemeljenog na pravdi i jednakim pravima za sve, ističu.

Biskupi su ocijenili kako je proteklih godina izostala potrebna pomoć povratku prognanih i izbjeglih, pri čemu su posebice oštećeni Hrvati, te su upozorili kako je zbog toga iskorijenjena gotovo cjelokupna katolička populacija u Republici Srpskoj, dok se u Federaciji BiH ona kontinuirano smanjuje, posebice zbog odlaska mladih, ali i zbog kriminala, korupcije i “sebičnih političkih nadmudrivanja”.

Dakle prema Puljiću, u RS-u su Hrvati otjerani a u FBIH odlaze sami zbog politike i nadmudrivanja. Sjajno Vinko.

Predstavnicima međunarodne zajednice biskupi iz BiH postavili su pitanje što uopće kane s tom zemljom i njenim stanovnicima pozvavši ih da napokon porade “na pravednom i svrsishodnom unutarnjem uređenju zemlje”.

“To uređenje treba biti po mjeri njena sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i svakog njezinog građanina, a osobito onih, najslabijih i u ratu i poraću najoštećenijih! To uređenje mora pratiti donošenje pravednih zakona koji će osigurati stvarno poštivanje svih pojedinačnih i kolektivnih prava, bez mogućnosti dominacije jačega ili brojnijega, te omogućiti ispravljanje svih starih i sprječavanje novih nepravdi”, poručili su biskupi.

Najavili su kako će Crkva i dalje „pomagati u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja u uspostavljanju istinskog mira” u BiH./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>