Published On: Uto, velj 19th, 2013

Gasi se 'Avala film'; Slučaj 'Avala film' je pljačka stoljeća

Da li će država obustaviti stečajni postupak i spasiti “Avala film” od nestajanja? Najavljeni početak rasprodaje i likvidacija filmskog studija. Likvidacija “Avala filma”, najvećeg i jedinog državnog filmskog studija u Srbiji, nad kojim se od 23. svibnja 2011. odlukom Privrednog suda u Beogradu sprovodi stečajni postupak, kako saznaju “Novosti”, mogla bi da započne tijekom ožujka.
U ime Agencije za privatizaciju koja upravlja nekadašnjim “Hollywoodom na istoku”, stečajni povjerenik Dragan Perković, doduše neslužbeno, najavio je da će rasprodaja imovine kojom će se namirivati dugovanja prema povjeriteljima početi prodajom prava za otkup 250 filmova u produkciji “Avala filma”, i jedne zgrade u njenom vlasništvu. Perković nije želio da javno komentira odluku o rasprodaji jer nisu završene sve procjene imovine, i da njih, po zakonu, može da objavi samo Agencija za privatizaciju.
Gorana Glavonjića, predsjednika Skupštine povjeritelja, i nekadašnjeg člana UO “Avala filma”, ovo iznenađuje.
“U svakom stečajnom postupku jedini cilj Agencije za privatizaciju je namirivanje povjerenika i ovlaštenja stečajnog upravnika su vrlo široka. Mi smo, a naše strane, sve učinili da do stečaja ne dođe – sva filmska udruženja, umjetnici, filmski radnici su apelirali i molili sve vlade, premijere i ministre za kulturu da se angažiraju za spas “Avala filma”. Izuzev sporadičnih obećanja, nitko ništa nije uradio. Ne znam da li sadašnja vlada ima namjeru da obustavi stečajni postupak, ali u svakom slučaju, prodaja filmova, putem javnog natječaja, već je neslužbeno najavljena. Ne znam šta će se sve oglasiti na prodaju, i ne znam koje bi akcije mogli izvesti da u ovoj državi nekoga zaintrigiramo da pomogne da jedan od najvrijednijih filmskih studija u ovom dijelu Europe, dio povijesti naše kinematografije, ipak preživi”, ističe Glavonjić.
On podsjeća i da je Ustavni sud Srbije donio odluku po kojoj je “Avala film” otišao pod stečaj neustavno, ali da ta odluka nije sprovedena. “Slučaj” najstarijeg i najslavnijeg srpskog filmskog studija utoliko je “zanimljiviji” što bi se kroz stečaj namirili povjerenici za dug 98.000.000 dinara (što je oko milijun eura), a po nekim procjenama sadašnja tržišna vrijednost “Avala filma” je oko 105.000.000 eura.
Zakon o kinematografiji je “obećavao” i konkretnu pomoć države za očuvanje “Avala filma”. Započelo je formiranjem komisije od stručnjaka raznih profila, kao i onih koji bi mogli razriješiti komplicirane vlasničke i svojinske odnose “Avala filma”. Prema riječima Zorana Jankovića, predsjednika Stručnog vijeća Filmskog centra Srbije, angažiranog za rješavanje ovog problema, zajedno sa Darkom Bajićem, predsjednikom UO FCS, oni će strategiju tijekom ovog tjedna predstaviti ministru kulture. “Imamo obećanje ministra Bratislava Petkovića da će pokušati riješiti problem “Avala filma”, tako što će se nekako postići dogovor da, ipak, ne ide na prodaju”, kaže Janković.
Najveći problem “Avala filma” je neriješen status i vlasnička struktura – 51 posto kapitala, od 1990. godine pripada kompaniji “Jugoexport”, koja je pod stečajem, a 49 je u vlasništvu “Avala filma”. Studio koji je uz Prag nekada bio centar filmske industrije u ovom delu Europe, sada je u katastrofalnom stanju – u funkciji je samo najveći Studio 1 (u zakupu TV “Pinka”).
Svi ostali poslovni prostori, i to dugogodišnjim ugovorima, također su izdati u zakup privatnim tvrtkama (ima ih oko 45), uključujući i talijanski “Film 87” Pierra Amatija, koji je tu investirao oko 150.000 eura. Uredi za zaposlene radnike “Avala filma” (do stečaja ih je bilo oko 100) također ne postoje, a od nekadašnje opreme koja je opsluživala svjetski poznate producente, radi samo agregat i nekoliko rasvjetnih tijela. U slučaju prodaje “Avala filma”, država bi morala biti spremna i na otkazivanje ugovora.

Redatelj Goran Marković izjavio je danas Tanjugu da najavljena prodaja “Avala filma” predstavlja pljačku baze naše filmske industrije i pobjedu tajkuna, zainteresiranih za veliki prostor tog studija u Košutnjaku. Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik, tijekom ožujka i travnja planira početi prodaju dijela imovine “Avala filma”. Sada se za prodaju pripremaju producentska prava na videograme i prodaja jednog objekta koji nije na parceli koja pripada “Avali”, rečeno je danas za Tanjug u toj agenciji.
“Današnja vijest predstavlja završni čin nečega što bismo s pravom mogli nazvati pljačkom stoljeća”, rekao je Marković. “Prije više od 20 godina, 51 posto ‘Avale’ je na prijevaru oteo ‘Jugoexport’ preko svog tadašnjeg direktora, Miloševićevog kuma Anđića. To možda i ne bi bila tragedija da ‘Jugoexport’ u međuvremenu nije bankrotirao, pa sada filmski radnici Srbije preko baze svoje industrije otplaćuju tko zna kakve dugove te propale DeBe-ovske firme”, izjavio je Marković.
On je podsjetio da je posljednji pokušaj da se “Avala film” spasi bio u veljači 2003. kada je vlada Zorana Đinđića donijela odluku da država otkupi “Avalu” od “Jugoexporta”. “Ta odluka nikada nije sprovedena u djelo, premijer je ubrzo ubijen, pa je otimačina mogla biti nastavljena”, ukazao je Marković.