Published On: Uto, tra 6th, 2021

GAME OVER Prosvjedi u Sarajevu: “Cjepiva, cjepiva”

U Sarajevu su prosvjedi građana nezadovoljnih nenabavkom cjepiva ispred Parlamenta BiH, nakon čega idu ka zgradi Vlade FBiH. Učesnici nose brojne transparente kojima iskazuju svoj stav i zahtjeve.

Građani su automobilima krenuli sa Željezničke stanice u Sarajevu, neki imaju transparente zalijepljene na automobile, a veliki broj njih imaju zastave.

Oni koji su se okupili pješice nose jednoobrazne žuto-crne transparente na kojima piše, “Vakcine? Vakcine!”, “Fadile, tvoj humor ubija”, “Nek sjaše i Kurta i Murta”, “Država nam je mjesto zločina”.

S obzirom na to da se veliki broj Sarajlija i bh. građana vakcinisao u Beogradu, na jednom od transparenata su se građani našalili i napisali “Bujrum Srbijanci na hurme”, a jedna od parola kaže i “Svi na ulice, dižemo guzice jer svijet je u nama, ne u kulama. Svi na ulice, nek padnu ubice!”, prenosi Klix.ba.

Na nekim transparentima su ispisani i zahtjevi građana kao što su ostavke trenutnih nadležnih i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH u prvih 14 radnih dana. Novo državno i entitetsko rukovodstvo bi, prema zahtjevima trebali napraviti “jasan i realan plan i program borbe protiv pandemije”.

Jedan od zahtjeva koji se nalazi na porukama koje nose okupljeni je i uvođenje obaveznog PCR testa za sve koji dolaze u BiH.

Na kraju, građani poručuju “Igrate se države? Game over” i “Za vaših 2.197 (ne)radnih dana život je izgubilo 6.777 naših građana i građanki. Spavate li mirno?”, izvješćuje Klix.