Published On: Ned, tra 23rd, 2017

Gallupovo istraživanje kaže da je Trump, u prva 3 mjeseca mandata, najnepopularniji predsjednik ikad

Donald Trump je najnepopularniji predsjednik SAD-a u prva tri mjeseca mandata, od kada čuvena agencija Gallup, provodi istraživanja rejtinga američkih predsjednika. Na temelju dnevnog praćenja od 20. siječnja do 19. travnja 2017. godine, rad Trumpa u prva tri mjeseca njegove vlasti podupiralo je samo 43 posto ispitanika. A to je 14 posto manje od bivšeg predsjednika Billa Clintona koji je imao podršku 55 posto američkih građana i po tomu je bio na samom vrhu liste predsjednika koji su uživali najmanju potporu.

Do sada su američki predsjednici u prosjeku, nakon prva tri mjeseca, dobivali pozitivnu ocjenu 61 posto građana, a nitko od njih nije imao manje od 50 posto. Johna Kennedya podržavalo je 74 posto ispitanika, Dwighta Eisenhowera 71 posto, Baracka Obamu 63 posto, a Richarda Nixona 62 posto. Međutim tih 43 posto nije najmanja brojka potpore koju je do sada zabilježio Trump: u jednom trenutku, nakon što je pokušao ukinuti Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ta brojka pala je na samo 35 posto. Najviše je dobivao neposredno nakon inaugaracije kada ga je podržavalo 46 posto građana.

Ipak uživa ogromnu potporu svoje stranke

Za utjehu, Trump se može pohvaliti da uživa golemu potporu glasača svoje, Republikanske stranke. Do sada su predsjednici SAD-a u prosjeku dobivali potporu 83 posto svojih članova stranke, dok se Trump može pohvaliti da je njegovim radom zadovoljno 87 posto republikanaca. Veću potporu svojih birača uživali su samo Barack Obama čiji je rad odobravalo 90 posto demokrata te George Bush kojega je podržavalo 89 posto republikanaca. Johna Kennedya je, primjerice, podržavalo 86 posto demokrata, a Richarda Nixona 82 posto republikanaca.

No, kad se uzme u obzir potpora birača koji nisu stranački opredijeljeni, Trump se opet vraća na samo dno. Nakon prva tri mjeseca mandata s njegovim učinkom zadovoljno je samo 37 posto neovisnih birača, dok je ostale američke predsjednike u prosjeku podržavalo 61 posto. Obaminim radom je, primjerice, bilo zadovoljno 60 posto stranački neopredijeljenih birača, dok je radom Eisenhowera i Kennedya bilo zadovoljno 70 posto neopredijeljenih birača. Što se pak tiče odobravanja rada predsjednika iz suparničke stranke, tu je Trump apsolutni povijesni negativni rekorder.

Posljedica vrijeđanja manjinskih skupina

Primjerice, 61 posto birača Demokratske stranke bilo je zadovoljno načinom na koji republikanac Eisenhower obavlja svoju dužnost, dok je republikanac Richard Nixon imao potporu 50 posto demokrata. Istodobno, demokratskog predsjednika Johna Kennedya podržavalo je 58 posto, a Jimmya Cartera 54 posto republikanaca. Barack Obama imao je najmanju potporu republikanaca, svega 30 posto, no Trumpa zasigurno nikada nitko neće nadmašiti: s njegovim se radom slaže jedva 9 posto demokrata.

Takvi katastrofalni rezultati posljedica su arogantne, agresivne, nekulturne i politički nekorektne predizborne kampanje u kojoj je Donald Trump navukao na sebi odiozu većine američkih građana. Vrijeđanjem i omalovažavanjem manjinskih društvenih skupina, posebice žena i homoseksualaca, Trump je izazvao bijes i otpor liberalnijih i demokratski opredjeljenih društvenih slojeva.

No, zahvaljujući populizmu i tomu što je prvi prepoznao vrijednost novih društvenih medija koje je iskoristio na do sada neviđeni i nekonvencionalan način, uspio je pridobiti na svoju stranu milijune birača. No, njih je, pokazuje najnovije Gallupovo istraživanje javnog mijenja, sve manje. Razlog: veliki broj birača koji je dao svoj glas Trumpu, počeo se distancirati od njegove politike, prenosi Telegram.hr