Published On: Pet, pro 11th, 2020

GALIĆ: Ogroman broj migranata čeka na ulazak u BiH, oni nisu tu zbog rata u svojim zemljama

Ravnatelj Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić izjavio je kako je, kada je riječ o ilegalnim migrantima, problem Europska unija, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako.

“2016. godine imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je prošle godine bilo 29.800. Imamo još 20-ak dana do kraja tekuće, i sačekat ćemo konačne brojke, koje neće biti male, jer očito je da imamo veliki rast ulaska migranata”, rekao je Galić.

On je potvrdio kako se takav priliv očekuje i u idućim mjesecima, navodeći da Granična policija razmjenjuje podatke s kolegama iz Srbije.

“Nećemo plašiti javnost, ali ogroman je broj onih koji čeka da uđe u BiH. Ovdje nije problem Srbija, već EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako. Imamo nelogičnu situaciju da nam migranti dolaze iz EU i onda se ponovo zaustavljaju pred vratima Europe u Hrvatskoj”, istaknuo je Galić.

On je rekao za RTRS kako je najviše migranata iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Alžira, Iraka, Irana, a da je na sedmom mjestu ratom zahvaćena Sirija.

“Sada je jasno da to nisu ratne migracije, već s određenim ciljem, prije svega političkim i ekonomskim”, dodao je Galić./HMS/