Published On: Pon, stu 2nd, 2020

Gabrijela Arapović: Bilo bi vrijeme da se konačno popune brojne rupe u zakonima i osigura zaštita medijskim djelatnicima

Prije šest godina Ujedinjeni narodi su donijeli odluku o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, kada se sve svjetske vlade pozivaju na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare.

Za portal Travnički vjesnik o ovoj temi govorila je Gabrijela Arapović, predsjednica Udruge studenata novinarstava “Press” Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

– Nasilje nad novinarima predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava: prava na slobodu izražavanja i pravo na slobodu medija. Online nasilje postalo je svakodnevica u radu novinara, a u BiH ne postoji ni siguran mehanizam zaštite medijskih djelatnika – kaže Gabrijela Arapović.

U posljednjih godinu dana u Udruženju BH novinari su zabilježili 49 napada na novinare, uključujući fizičke napade, prijetnje smrću i političke pritiske prema novinarima.

– Svojim javnim izlaganjem i djelovanjem, novinari/ke su izloženiji prijetnjama i napadima više nego ostali članovi društva i bilo bi vrijeme da se konačno popune brojne rupe u državnim i entitetskim zakonima i osigura zaštita medijskim djelatnicima i njihovo slobodno djelovanje – ističe Gabrijela Arapović.

Samo od početka 2020. godine zabilježen je 21 slučaj grubog kršenja prava novinara i slobode medija, a pritisci su posebno pojačani u razdoblju izvanrednih okolnosti izazvanih Covidom-19.

– Većina napada na novinare ostaje nekažnjeno, uključujući zastrašivanje preko Interneta i razne oblike zlostavljanja. Sve dokle mediji ne mogu slobodno i bez straha izvještavati javnosti, ne možemo računati na razvoj demokratskog i slobodnog društva – naglašava Gabrijela.

Od svibnja 2019. godine počela je funkcionirati Regionalna pravna pomoć novinarima u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori s naglaskom na pružanje besplatne pravne pomoći novinarima i medijima iz regije Zapadnog Balkana i jačanje mreže odvjetnika koja će se baviti obranom novinara pred sudovima.