Published On: Wed, Mar 15th, 2017

Gabi Novak: Ne dam da se Arsenov hit koristi protiv pobačaja

Peticija za zabranu pobačaja koju je pokrenuo pokret ProLife mogla bi se naći u neugodnoj situaciji upotrijebe li poznatu pjesmu Arsena Dedića i Drage Britvića “Kad se male ruke slože”.

Naime, Gabi Novak i Matija Dedić su, kao nasljednici i nositelji autorskih prava, protiv upotrebe popularne pjesme u kampanji kojom katolički konzervativci žele utjecati na saborske zastupnike na donošenje odluke o pobačaju, piše Jutarnji list.

Prvi korak ProLife inicijative je peticija koja će se potpisivati do Uskrsa, a pokretač projekta je Vice Batarelo, koji je na društvenim mrežama najavio da jednu od najpopularnijih dječjih pjesama želi iskoristiti u kampanji.

“Nakon što je grupa školske djece glasno i veselo pjevajući ‘Kad se male ruke slože’ prolazila blizu Ustavnog suda na trgu Sv. Marka dok smo 2. 3. 2017. za medije komentirali ustavnu odluku i objavili prikupljanje nacionalne peticije za nerođenu djecu, ova pjesma je nekako postala neslužbena himna kampanje ‘Imam pravo živjeti’. Ne možemo je prestati fućkati. Ova kampanja je o djeci i za djecu, onoj nerođenoj i rođenoj”, napisao je Vice Batarelo na Facebooku i stavio video iz filma “Vlak u snijegu”, gdje djeca pjevaju “Kad se male ruke slože”.

No, Batarelo, čini se, nije pazio na autorska prava i tražio dopuštenje Gabi Novak i Matije Dedića, supruge i sina pokojnog Arsena Dedića. A oni su protiv toga da pjesma bude korištena u Prolifeovoj kampanji, što je za Jutarnji list potvrdila Gabi Novak. Poznata glazbenica objasnila je i da u potpunosti podržava pravo žene na izbor.

“Nije mi drago čuti da se Arsenova pjesma povezuje s nekakvim zabranama. A još manje jer nas nitko nije kontaktirao niti javio da želi koristiti ‘Kad se male ruke slože’. No, to je običaj u Hrvatskoj da se vlasnike ne traži dozvola, eto, mene prijatelji znaju nazvati i obavijestiti kako su gledali film u kojem se izvodi moja pjesma, a ja nisam imala pojma”, rekla je Gabi Novak.

Kad se radi o pobačaju, njeno se stajalište potpuno razlikuje od politike Prolife.

“Apsolutno sam protiv zabrana. Majka ima pravo odlučiti hoće li roditi i mora se poštovati ako na to nije spremna zbog životnih uvjeta ili teške malformacije fetusa. Ona ima pravo odlučiti hoće li ići na pobačaj. Makar je dobro razgovarati sa ženama kako bi se vidjelo postoje li i druge opcije. U svakom slučaju, kao najbliža obitelj Arsena Dedića nismo za to da se njegove pjesme koriste u ovakvim kampanjama”, rekla je Gabi Novak.