Published On: Čet, sij 7th, 2021

FULALI SU ADRESU: BH novinari traže od Komšića sankcioniranje njegovog savjetnika Hebibovića

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da razmotri i sankcionira online napade na novinare i medije, huškanje, uvrede i govor mržnje njegovog savjetnika Nihada Hebibovića koji, kako su naveli, kontinuirano traju posljednih godinu, najčešće putem društvene mreže Twitter.

Oni pri tome traže da se stvar “razmotri”. Ne pišu stav, kako je u modernim demokracijama, Hebibović, zbog svog šovinizma i mizoginije, odavno trebao ostati bez posla, te da je njegov ostanak na tom poslu, uvreda svima koji su glasujući za Komšića smatrali da podržavaju modernu europsku građansku opciju .Isto tako njihovo adresiranje žalbe u Komšićev ured formalno pravno je ispravan. No ne i praktično. Adresa za slanje slažbe naime nije Željko Komšić nego centrala SDA. Ili njihova podružnica u Mostaru koja je svoje novinare namjestila na hrvatske plaće u otetom uredu koji Komšiću ne pripada. Mislimo na Safeta Oručevića koji je čak dva novinara uposlio kod Komšića. Oni tako imaju honorare iz otetog ured hrvatskog naroda, da bi na vijesti.ba pisali protiv prava istog tog naroda. 

Slatko? O da. Slatki su okusi majorizacije. No Hrvat pamti.

U pismu, poslanom Komšiću, UO BH novinari zahtijeva poduzimanje zakonskih mjera prema savjetniku Hebiboviću, budući da su se njegovi komentari i postovi na društvenim mrežama pretvorili u “ciljanu, organiziranu i dugotrajnu hajku na pojedine novinare i medije radi njihove profesionalne diskreditacije, rušenja osobnog dostojanstva i ugrožavanja sigurnosti”.

“Sadržaj najvećeg dijela tih komentara suprotan je pravilima profesionalne, pristojne i kulturne javne komunikacije, koju bi morala poštovati osoba na poziciji savjetnika člana Predsjedništva BiH. I ne samo da koristi nepriličan rječnik, savjetnik Hebibović piše najprizemnije laži i uvrede o novinarima i njihovom radu, koristeći pri tom diskriminacijsku retoriku, verbalno nasilje i govor mržnje”, upozorava UO Udruženja BH novinari.

Iz Udruženja podsjećaju kako su ranije reagirali javnim priopćenjem na slične postupke savjetnika Hebibovića, očekujući da će on sam prestati zlouopotrebljavati javnu poziciju i kršiti medijske slobode i prava novinara ili da će Komšić poduzeti zakonske i druge institucionalne mjere koje mu stoje na raspolaganju kao članu Predsjedništva BiH. Navode također kako online nasilje nad novinarima, koje provodi Komšićev savjetnik, predstavlja ozbiljno krivično djelo, klevetu i uvredu te istovremeno ruši ugled najvišeg državnog organa.

“Kako nije bilo nikakve rekacije iz Komšićevog kabineta, o čemu svjedoči nesmanjena hajka savjetnika Hebibovića na novinare i medije u BiH, UO Udruženja BH novinari se odlučio zatražiti institucionalnu reakciju i njegovo sankcioniranje”, navodi se u priopćenju.

BH novinari navode da je njihov zahtjev utemeljen na bh. zakonskom okviru koji štiti profesionalna prava, sigurnost i dostojanstvo novinara te zabranjuje svaku vrstu nasilja pa i onog putem društvenih mreža.

Naglašavaju kako Hebibović provodi hajku nad novinarima putem Twittera i drugih društvenih mrežama tijekom radnog vremena, što praktično znači da “iz prostorija Predsjedništva BiH prijeti novinarima, kleveće ih i šalje huškačke i uvredljive poruke”.

“Vaš savjetnik zloupotrebljava javnu poziciju i IT resurse Predsjedništva BiH kako bi provodio online nasilje nad određenim novinarima i medijima”, ističu iz Udruženja BH novinari, podjećajući kako bi “slično, javno djelovanje osoba na funkcijama plaćenim novcem građana bilo nezamislivo u normalnim, demokratskim državama”, a takva osoba odmah razriješena dužnosti.

Upravni odbor BH novinara očekuje da Komšić najozbiljnije razmotri neprimjereno i nezakonito postupanje vlastitog savjetnika te poduzme mjere propisane bh. zakonima i internim aktima Predsjedništva BiH. /HMS/

Komšićev glasnogovornik Hebibović drugi dan za redom napada Hrvatsku i Plenkovića