Published On: Thu, Feb 16th, 2017

FTV O REZOLUCIJI EP: Nije prošao zahtijev za “30 federalnih jedinica” i “cjepanjem države”

Europski parlament u danas usvojenoj Rezoluciji pozivao je nadležna tijela U BiH “da zajamče medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima u BiH”. Ne bez razloga. U BiH ne samo da se ne poštuju europski standardi i odbijaju zahtjevi za postojanjem rtv programa na jezicima konstitutivnih naroda, već su javni emiteri, koji bi trebali biti u službi potreba svih naroda i građana za objektivnim i nepristrasnim informiranjem postali propagandno sredstvo za obmanjivanje javnosti.

______________piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Federalne televizije koja, usput govoreći, posluje na potpuno nezakonit način, bez legalnog menadžmenta i statuta, tako je već godinama u službi ciljeva bošnjačko-bosanskih unitarista i hegemonista. Potvrdila je to i u večerešanjem Dnevniku. Netočno izvještavajući o sadržaju danas usvojene Rezolucije Europskog parlamenta, a za potrebe manipuliranja javnošću FTV je sugovornike pronašla upravo u zagovornicima hegemonizma i unitarizma i protivnicima europskih vrijednosti.

U Rezoluciji, čiju je preliminarnu verziju na hrvatskom jeziku objavio Hrvatski Medijski Servis, Europski parlament ističe da BiH “neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u EU dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti”, poziva “sve političke vođe da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pri tom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načelo federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja”. Europski parlament dalje “poziva na provođenje presude Ustavnog suda o Mostaru”, “osuđuje nasilje nad službenicima koji rade na izborima u Stocu”, “traži kazneni progon počinitelja”. “Naglašava važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na osnovu opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta BiH”.Traži se i “provedba presude u slučaju Sejdić-Finci, Pilav, Zornić”.

Federalna televizija, međutim, javnost obmanjuje kako hrvatski zastupnici za federalizaciju nisu dobili podršku. -Većina zastupnika ocijenila je da ovakve priče služe samo za ubiranje političkih poena, te se federalizacija u usvojenoj rezoluciji spominje u samo jednoj rečenici, navodi FTV, a objašnjenje za Federalnu televiziju daje ” “švedski” zastupnik u Europskom parlamentu Jasenko Selimović. Pa, za FTV, veli:

“Sad neko predlaže kao rješenje za tu zemlju (‘ko biva on to gleda iz švedske perspektive, op. hms) da se još više federalizira. Dakle, nije mogla da funkcionira sa 14 parlamenata, a sad ćemo napraviti s 30 parlamenata da funkcionira. To su, naravno, gluposti. Etničko dijeljenje BiH nema podršku u Europskom parlamentu”, tvrdi Selimović. No, ne kaže tko to traži da se BiH “još više federalizira” i tko traži “30 federalnih jedinica”. Naravno, ne traži nitko.

Federalna televizija dalje izvještava kako je priča o federalizaciji u našoj zemlji izazvala najviše reakcija, ali da je i opozicija i pozicija složna – neprihvatljive su bilo kakve podjele. A kako ne bi bili složni kad Federalna televizija za sugovornike i iz pozicije i opozicije bira dužnosnike bošnjačkih unitarističko-hegemonističkih stranaka- SDA i SDP-a. Za viđenje hrvatskih pozicijskih i opozicijskih stranaka u ovoj priči na FTV mjesta nema.

No, zato Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA uvjerava javnost da  u Rezoluciji Europskog parlamenta nije usvojeno baš ono što je on u pismu zastupnicima europskih pučana tražio da se ne usvoji.

“Više nema prostora na pozivanje na evropsku rezoluciju u smislu podrške za etničkom federalizacijom i daljim podjelama u BiH. To je vrlo jasno ovom prilikom iz Brisela rečeno”, veli Genjac, kojem nije rečeno da je uropski parlament zasjedao u Strazbourgu, a ne Bruxellesu

Da se i opozicija slaže s pozicijom, za potrebe Federalne televizije, potvrdila je Lana Prlić, dužnosnica SDP-a, stranke koja je majorizirala njezine sunarodnjake u Federaciji BiH. Ona je uvjerena kako su hrvatski europarlamentarci htjeli “pocjepati državu”: “Vidjeli smo da su hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu htjeli da stave federalizaciju u prvi plan, što je sramotno da se kroz europske institucije, Europski parlament uopće dovodi takvi pitanje o cijepanju države”, veli mlađana dopredsjednica SDP-a za FTV. Kad poraste, valjda će shvatiti da nije sramotno ono što su hrvatski zastupnici tražili i što je usvojeno u Europskom parlamentu, već je sramotno- pričati gluposti./HMS/