Published On: Sat, Aug 24th, 2013

Fratar i bankarica milijune zakopali negdje u Dalmatinskoj Zagori

Bivši župnik u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi, fra Šime Nimac, i bivša bankarica Jasmina Bilonić, koje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti da su u proljeće prošle godine ukrali gotovo deset milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta, međusobno su se na ispitivanju optuživali da je upravo kod onog drugog završio novac.

Najprije su se oboje branili šutnjom, a na ponovljenom ispitivanju obrušili su se jedno na drugo. Nedavno je protiv njih podignuta optužnica, no Državno odvjetništvo još ne može utvrditi gdje je nastalo 10 milijuna kuna. Dosad se ušlo u trag samo dijelu novca, dio je, prema saznanjima policije, zakopan, ali nitko od dvoje osumnjičenih ne želi reći gdje. Naime, odmah nakon što je fra Šime iz banke podigao novac, oboje osumnjičenih krenulo je u ‘kupovinu’.

Policija je utvrdila da je 20. srpnja prošle godine fra Šime sebi za 383.122 kupio novi VW Passat 2,0 TDI DSG u Auto centru Šibenik. Jasmina Bilonić je, pak, 14. kolovoza prošle godine od tvrtke Grginić jahte kupila jahtu Lucky me, dugu 9,20 metara i vrijednu 413.750 kuna, koja se nalazi na vezu u Biogradu i koju je registrirala na svoje ime. 

Osim toga, Jasmina Bilonić je , naglo, također u kolovozu 2012. svojoj rođakinji podmirila dug od 300.000 kuna za kupnju stana. Upravo u tome dugu tužitelji vide dio motiva da se atraktivna bankarica upustila u čitavu priču sa simpatičnim fratrom. Dug je nastao 2011. kada je Bilonić od svoje rođakinje Nataše M. posudila 395.000 kuna za kupnju stana na Bačvicama. Rođakinji je rekla kako joj novac treba jer će, ukoliko odmah ne isplati cijeli iznos kupoprodajne cijene stana, izgubiti veliku kaparu koju je već položila, piše Jutarnji list.

Budući da se radilo o velikom iznosu, rođakinje su zaključile i ugovor o zajmu. Bankarica je tijekom 2012. vratila oko 70.000 kuna, a zatim u kolovozu iz rukava izvadila još 300.000. Upravo zbog toga istražitelji su posumnjali da je riječ novcu koji je potjecao od prodaje crkvenog zemljišta. Sva ta imovina – brod, limuzina i stan – nalaze se pod sudskom blokadom, no riječ je tek o petini inkriminiranoga iznosa. Gdje je ostatak, možda je natuknuo jedan od svjedoka, Damijan K. , inače poznanik Jasmine Bilonić. Ispričao je kako ga je u listopadu 2012., kad je cijela afera dospjela u javnost, nazvala Jasmina i zatražila njegovu pomoć kako bi se dogovorila s policijom.