Published On: Wed, Aug 14th, 2013

Frankofonija u Jablanici

SARAJEVO – Francuska je Bosni i Hercegovini ponudila pomoć svojih vatrogasaca u gašenju požara u općini Jablanica, potvrdio je Idriz Brković, šef Odjela za zaštitu i spasavanje Ministarstva sigurnosti BiH.

-Od Veleposlanstva Francuske dobili smo dopis u kojem nam nude pomoć svojih iskusnih vatrogasaca, mi bismo samo snosili troškove njihovog smještaja. Dopis smo proslijedili Federalnoj upravi civilne zaštite da procijeni da li ovu pomoć trebamo prihvatiti, rekao je Brković.

Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite za spasavanje, zaštitu i vatrogastvo, potvrdio je Nezavisnim novinama kako je dobio informaciju o ponuđenoj pomoći tima francuskih vatrogasaca, specijaliziranih za gašenje šumskih požara.

-Odluku hoćemo li prihvatiti pomoć francuskih vatrogaca donijet ćemo nakon konsultacija s ljudima iz Jablanice. Oni najbolje znaju je li svrsishodna ova vrsta pomoći, kad već nisu smjeli preuzeti rizik na sebe da angažiraju vatrogasce iz Sarajeva koji su se ranije bili ponudili, kazao je Teskeredžić.

Budući da vatra na dva požarišta u Jablanici nije ugašena ni nakon 15 dana, Ministarstvo sigurnosti je od Ministarstva obrane BiH zatražilo da dva helikoptera Oružanih snaga neprekidno djeluju i sljedećih dana pomažu u gašenju vatre u ovom dijelu Hercegovine.

-Ministarstvo obrane je već izašlo u susret i helikopteri su odavno na raspolaganju. U pružanje pomoći jablaničkim vatrogascima uključili su se planinari, članovi Gorske službe spasavanja i nevladinih organizacija, kazao je Brković.

Inače, predstavnici Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, općine Jablanice i Federalne uprave civilne zaštite su zaključili kako je vatru u ovom dijelu Hercegovine “moguće gasiti samo iz zraka, helikopterima ili kanaderima”.

Ocijenili su i da je lokalna zajednica dobro procjenjivala situaciju i blagovremeno reagirala tražeći pomoć iz zraka jer je za vatrogasce rizično kretanje po užarenom i nepristupačnom terenu.

U Ministarstvu sigurnosti, kao i prethodnih dana, tvrde drugačije i ističu da su FBiH i ostali niže razine mogli angažirati ljudstvo prije nego što je prvi put BiH zatražila međunarodnu pomoć, koja je i odobrena, pa su požare u Jablanici dva dana prošlog tjedna gasili hrvatski kanaderi.

-Netko će morati napraviti analizu je li u vezi s gašenjem požara u Jablanici bilo propusta i jesu li sve domaće institucije dobro reagirale,  istaknuo je Brković, ustvrdivši kako je Ministarstvo sigurnosti spremno odgovaralo na sve zahtjeve.

Za slučaj da se situacija s požarima pogorša, u Ministarstvu sigurnosti BiH  napravili su kalkulaciju troškova korištenja ponuđenog velikog ruskog zrakoplova Berijev, koji je smješten u Nišu.

-Za četiri dana leta Berijeva trebalo bi nam oko 140.000 KM uz troškove goriva i smještaja. Računicu moramo imati spremnu ako bi opet Vijeće ministara odlučilo da zatražimo međunarodnu pomoć, naglasio je Idriz Brković iz Ministarstva sigurnosti.
No, navode nezavisne, novac za ove troškove nije posebno planiran ni u jednom proračunu.

Inače, šef Odsjla za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković, rekao je kako se situacija na požarištu na području Jablanice se usložnjava.

Po njegovim riječima, jak vjetar na opožarenom području doprinosi da se jedan krak požara u Donjoj Jablanici počeo širiti prema planini Plasa, a na drugoj strani na dva kraka, na dvije pozicije, u pravcu Dragan sela.

 

dnevno.ba