FRANCUSKI TUŽITELJ AUTOR NAJGLUPLJE IZJAVE GODINE: “Napadač nožem bio je radikaliziran”

Francuski tužitelji nadležni za terorizam preuzeli su u subotu istragu o smrtonosnom napadu nožem blizu Pariza. Rekli su kako je ustanovljeno da je napadač, koji je ubio jedno osobu i dvije ranio prije nego što ga je ubila policija, bio radikaliziran i da je pomno isplanirao napad.

Muškarac identificiran kao Nathan C. nožem je izbo jednu osobu na smrt u petak u parku pariškog predgrađa Villejuif a ranio je dvije osobe. Napadača, koji je imao povijest psihičkih problema i probleme s drogom, ubila je policija.

– Dok su teški psihički problemi pojedinca uistinu potvrđeni, istraga koja je provedena u proteklih nekoliko sati omogućila nam je da ustanovimo nedvosmislenu radikalizaciju osumnjičenog, kao i dokaze planiranja i pripreme napada, rekao je protuteroristički odjel tužiteljstva.

“Koraci poduzeti za izvođenje smrtonosnog napada pomno su promišljeni te su imali za cilj širenje zaplašenosti ili terora među stanovništvom”, dodaje se.

Ured tužitelja je rekao kako se također istražuje je li Nathan C., koji je rođen 1997. u Lilasu, sjeveroistočnom predgrađu Pariza, imao suradnike. Religijski spisi, uključujući kopiju Kurana, pronađeni su među njegovim osobnim stvarima.

Pariz je posljednjih godina doživio velike napade islamističkih militanata. Koordinirani napad u studenom 2015. u kazalištu Bataclan i drugim mjestima u Parizu, odnio je 130 života, što je najsmrtonosniji napad u Francuskoj od Drugog svjetskog rata./Hina/HMS/

more recommended stories