Published On: Sri, srp 10th, 2019

Francuski sud dodijelio je pariškom teroristu odštetu od 500 eura

Moralnost francuskog pravosudnog sustava našla se pod paljbom javnosti nakon što je sud naložio državi da isplati 500 eura jedinom preživjelom počinitelju terorističkih napada iz 2015. godine, zbog kršenja njegovih prava što se tiču privatnosti i uvjeta pritvora.

Stavljanje Salaha Abdeslama pod konstantni nadzor prije usvajanja zakona koji je legalizirao takvu praksu, Upravni sud Versaillesa je u ožujku 2017. godine je proglasio “nezakonitim”,  izvijestio je Le Figaro navodeći objavu u knjizi novinara Else Vigouroux ‘The Journal of Frank Berton. ‘

Napadač, koji je rođen u Belgiji, stavljen je pod nadzor 24 sata dnevno, nakon što je u travnju 2016. godine stigao u zatvor maksimalne sigurnosti u Fleury-Mérogis. U pritvoru su u njegovu ćeliju postavljeni mikrofoni, a to je napravljeno po naredbi ministra pravosuđa Jean-Jaques Urvoisa koji je dopustio snimanje ćelija vrlo opasnih kriminalaca.

Naredbu ministra pravde tada je osporio Frank Berton, Abdeslamov odvjetnik, koji je tvrdio da mjere nadzora krše pravo njegovog klijenta na privatnost. U srpnju 2016., sud u Versaillesu odbacio je prigovor, baš u vrijeme kada je zemlja usvojila novi protuteroristički zakon koji, između ostalog, omogućava stalni nadzor zatvorenika koji su smatrani opasnima za društvo.

Nakon naknadnog osporavanja od strane Bertona, Upravni sud Versaillesa osudio je upotrebu nadzora koja je korištena prije donošenja zakona koji takvu praksu odobrava, te je naložila vladi da plati 500 eura odštete. Navodno je Abdeslam odbio prihvatiti tu odštetu, prenosi logično.com

Većina Francuza je tu presudu suda kritizirala brzo odbacivši zamršenost pravnog sustava koji je imao hrabrosti brinuti se o privatnosti osuđenog teroriste koji je sudjelovao u pariškim napadima, u kojima je poginulo više od 130 ljudi i ranjeno preko još 400 ljudi.

Vodeći francuski političari N. Dupont-Aignan (Debout de la France) i Jean Messiha (National Rally Party) nazvali su presudu “sramotom”.