Published On: Wed, Jun 1st, 2016

FRANCUSKI MEDIJI: Saudijci su zabili nož u leđa SAD-u. Na Clintonovom Kosovu rađa se kalifat

PARIZ – Saudisjka Arabija vodi opasnu igru, piše francuski list “Puan”.

Osim toga što podriva napore antiterorostičke koalicije u Siriji iu Iraku i tjera milijune izbjeglica u Europu, ona stoji i iza posljednjih terorističkih napada.

Saudijci pretvaraju Kosovo u Molenbek na Balkanu. U članku objavljenom 30. svibnja ove godine, autor Michelle Kolomes se poziva na podatke koje je prethodno objavio “New York Times”.

U spomenutom američkom materijalu se analizira zašto na Bliski istok sa Kosova stiže najviše obučenih džihadista. Kosovo se spominje kao mala država nastala poslije raspada Jugoslavije i kao mjesto gdje Saudijska Arabija šalje mnogo novca, ali i svoje propovjednike.

List spominje da se Kosovo stoga pretvorilo u regrutni centar Daesu-a. Dokaz za ove navode “New York Times” je našao nakon opsežnog istraživanja.

Novac Saudijske Arabije “pomogao” je da se stanovništvo, koje je većinom do početka 2000-ih ispovjedao umjereni islam, masovno pretvorilo u vehabije, propovjednike vrlo oštre i radikalne struje islama. Saudijci nisu štedjeli na ovom pothvatu, pa su tako pozivali desetine učenika da dođu i izučavaju islam na sveučilištima diljem Kraljevine.

Osim toga, na Kosovu je izgrađeno i 240 džamija, što je za trećinu više od broja bogomolja u prethodnom razdoblju, a poslani su i imami kako bi propovjedali “pravilni” islam.

Rezultat zato ne čudi: uz povećan broj džamija, tu su i djevojke koje sad moraju nositi hidžab, ali i stalna zastrašivanja kriminalaca na račun političara i novinara koje ovi smatraju “bezbožnicima” jer imaju “previše umjerene” stavove.

Isto tako, tu je i 314 mladih koji su se priključili Daesu-u. Dvoje je čak poginulo aktivirajući bombu tijekom trorističkog napada, jedna osoba u Iraku, druga u Turskoj. Nije slučajno, navodi francuski list, da su Amerikanci sada otkrili i objavili ove podatke. Kao prvo, SAD se sve više distanciraju od Saudijske Arabije, koja je od kraja Drugog svjetskog rata bila privilegirani partner Washingtona u ovoj regiji.

Sada izlazi na vidjelo da su Saudijci zapravo tijekom posljednjih 20 godina “zabadali nož leđa” Americi. A kao drugo, razlog za veliko razočaranje Sjedinjenih Država je to što su one pomogle Kosovu da se otcijepi 2008. godine i smatrale su ga svojim protektoratom, zemljom s umjerenim islamom. Vašington, zaključuje autor lista, nije vidio da im Saudijci iza leđa, a zahvaljujući vlastitom blagostanju, financiraju petu kolonu ljutih džihadista. “Strpljenje bez zdravog razuma ponekad je sinonim za ‘sljepilo kod očiju'”, ironičan je Michelle Kolomes.