Published On: Pon, sij 10th, 2022

Francuska razmišlja da odustane od relija Dakar nakon eksplozije u S. Arabiji

Francuska razmišlja da odustane od relija Dakar, nakon eksplozije u Saudijskoj Arabiji u kojoj je teško ozlijeđen jedan francuski vozač

Francuska razmišlja da odustane od relija Dakar, nakon eksplozije u Saudijskoj Arabiji u kojoj je teško ozlijeđen jedan francuski vozač, a koju francuski tužitelji istražuju kao mogući teroristički napad, rekao je ministar vanjskih poslova Francuske.

Kako piše Al Jazeera, tužitelji su u utorak objavili da su otvorili istragu o eksploziji od 30. prosinca čija je meta bio automobil u Jeddahu, a nakon koje je 61-godišnji Philippe Boutron morao na operaciju zbog ozbiljnih ozljeda noge, prije nego što je vraćen u Francusku.

”Razmišljali smo o tome da je možda najbolje odustati od ove sportske manifestacije. Pitanje je još otvoreno“, rekao je ministar Jean-Yves Le Drian za BFM TV, dodajući da je ”moguće da se radi o terorističkom napadu koji je ciljao na reli“.

‘Raznijeli su nas’

Utrka, koja se ranije zvala Pariz – Dakar, a sada je poznata samo pod imenom Dakar, nekada ranije je počinjala iz francuskog glavnog grada s ciljem u senegalskoj prijestolnici Dakaru. No, zbog sigurnosnih prijetnji na dijelu rute kroz sjevernu Afriku, od 2009. je održavan u Južnoj Americi, a od 2020. u Saudijskoj Arabiji.

Svih pet putnika u automobilu bili su Francuzi.

”Bio je to napad, raznijeli su nas”, rekao je jedan od putnika, Thierry Richard, koji je dodao da nema sumnje da je automobil namjerno ciljan.

Francuska, koja obično istražuje zločine usmjerene na svoje građane u cijelom svijetu, upozorila je svoje državljane u Saudijskoj Arabiji da budu ”maksimalno oprezni”.

Čelnik relija odbacio je mogućnost da se reli prekine zbog eksplozije.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
15 dana prije

Reli Travnik-Visoko 😎 bi bio pravo interesantan 😎 – ali bi Bošnje odmah krenuli sa samoubilačkim 🙁 – to Vam je shortcut do crnookih džennetskih djevica 🙂 !