Published On: Pet, ožu 20th, 2020

Francuska mobilizira 100 000 policajaca za nadzor „samoizolacija“

Francuska policijaSvi koji budu uhvaćeni u kršenju vrlo opširnih ograničenja moraju opravdati razlog svojih pokreta i izlazaka iz doma ili će se suočiti sa zakonskim kaznama, uključujući novčanu kaznu do 135 eura, rekao je ministar Castaner.

Uputa je jasna: „Ostanite kod kuće!“

„Neki izuzeci se mogu tolerirati“, dodao je Castaner, uključujući „putovanja od kuće do posla, zbog kupovine, zbog zdravstvenih razloga, radi pomoći ranjivim osobama i skupinama, roditeljima ili za kratka putovanja“.

Pješaci i vozači će trebati dozvole za putovanje, koje će im biti izdane u policiji koja će nadgledati mrežu kontrolnih točaka u cijeloj Francuskoj. Ministar je napomenuo da će ograničenja provoditi samo policija i žandari, a ne vojno osoblje.

Predsjednik Macron je objavio “rat smrtonosnoj pandemiji“, obraćajući se naciji u ponedjeljak, naredivši svim građanima da ostanu u zatvorenom prostoru tijekom blokade cijele zemlje koja je započela u utorak. Putovanja će biti dopuštena samo zbog “osnovnih obveza”, kao što su odlasci u ljekarnu ili trgovinu. Put u susjedne zemlje u „Schengenskom prostoru“, koji obuhvaća većinu Europske unije, također će biti zatvoren.

VIDEO: Francuska policija provjerava poštivanje odredbi od strane građana

Zbog kolapsa na burzama Francuska može nacionalizirati velike tvrtke

Francuska vlada je u utorak priopćila kako je spremna poduzeti sve potrebne mjere kako bi podržala velike tvrtke koje trpe gubitke tijekom trenutačnih previranja na globalnom tržištu uzrokovanih pandemijom Covid-19.

“Neću se ustručavati upotrijebiti sva raspoloživa sredstva za zaštitu velikih francuskih kompanija”, rekao je ministar financija Bruno Le Maire novinarima i dodao: “To se može učiniti dokapitalizacijom, a to se može učiniti ulogom, ja mogu čak koristiti i termin nacionalizacije, ako bude potrebno.”

Prema pisanju Financial Timesa, koji se poziva na Le Mairea, Pariz je obećao i paket mjera vrijedan 45 milijardi eura kako bi se pomoglo kompanijama i zaposlenicima da se odupru oluji povezanoj s pandemijom. Paket će uključivati ​​plaćanja privremeno otpuštenih radnika i odgodu plaćanja računa za porez i socijalno osiguranje.

„Mjere pomoći uključuju i državne garancije u iznosu od 300 milijardi eura za bankarske kredite tvrtkama i 1000 milijardi eura garancija od europskih institucija“, rekao je Le Maire.

Uprava za financijska tržišta (AMF), zajedno s regulatorima u Italiji i Belgiji, zabranila je kratkoročnu prodaju nekih dionica u utorak, kako bi umanjila pad na tržištima dionica. AMF je za 24 sata obustavila trgovanje u 92 takva slučaja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naredio je u ponedjeljak pooštreni „dragovoljni kućni pritvor“ u cijeloj zemlji koja ima sedmi najveći broj potvrđenih slučajeva Covid-19 nakon Kine, Italije, Irana, Španjolske, Južne Koreje i Njemačke.

U Francuskoj se vode polemike oko potrebe uvođenja ovako oštrih mjera. Iskustva Kine su pokazala da su smanjenje društvenih kontakata i ostanak u kući najbolja mjera za suzbijanje epidemije. U Francuskoj ima i onoj koji kažu kako je epidemija koronavirusa Macronu pomogla u suzbijanju narodnih prosvjeda i okupljanja Žutih prsluka i sindikata, koja zemlju potresaju od kraja 2018. Za sada nema izjava vođa sindikata ili istaknutih Žutih prsluka na ovu temu.