Četvrtak, 18 travnja, 2024

FRANCUSKA KREĆE U RAT Evo koji će biti prvi potezi Francoisa Hollandea u konačnom obračunu protiv Islamske države

Must Read

Dan nakon strašnog napada na Pariz postavljaju se dva ključna pitanja: prvo, kako su Francuskoj opet promakli napadači, kao i u slučaju udara na časopis Charlie Hebdo. Drugo je pak koje će mjere francuske vlasti pokrenuti kako bi osigurale da se nešto slično ne dogodi, recimo, za dva tjedna kad počinje svjetski summit o klimi u Parizu ili tijekom Europskog prvenstva u nogometu iduće godine.
François Hollande, francuski predsjednik, bio je više nego jasan. Rekao je da je riječ o “činu rata” te da će “biti nemilosrdni”. Ta će pak nemilosrdnost biti implementirana u dva ključna aspekta. Jedan će biti vidljiv, vojnici i duge cijevi, specijalci i interventna policija na ulicama u blizini važnih zgrada. Nažalost, riječ je o slici koja je sve češća na europskim ulicama zbog niza terorističkih prijetnji. No, oni će biti više simbolička potvrda nemilosrdnosti. Bitno važniji posao odvijat će se u domeni tajnosti, one koja se opet pokazala poroznom.
Francuske su tajne službe nakon napada na Charlie Hebdo potvrdile da pod nadzorom drže oko 4000 sumnjivih osoba. Svi oni više neće biti samo pod nadzorom nego će sasvim sigurno biti podvrgnuti ozbiljnijim i oštrijim sigurnosnim mjerama jer je sada nužno onemogućiti opstanak bilo kakve ćelije koja bi mogla opet reagirati. Jer bilo kakav novi napad postao bi pretežak teret za sadašnju administraciju. Te će pak mjere uključivati privođenja, ispitivanja, i to ne samo ovih 4000 nego i njihovih poznanika, prijatelja, rođaka.
Na udaru će se naći posebno osobe za koje se zna da su u proteklom razdoblju bile u Libiji, Siriji, Pakistanu, Afganistanu, Jemenu jer se svaki od njih kandidira za potencijalnog terorista. Francuska u tome ima iskustva pa ne treba očekivati američki – Bush/Cheney – model “davljenja”, ali vrlo tvrdog ispitivanja i nadzora da. Pri čemu će vlada računati na punu podršku islamske zajednice i zasigurno je dobiti. Na kraju krajeva, u zemlji vlada izvanredno stanje. IS pak u svojim uporištima na Bliskom istoku može računati na još snažnije zračne napade, a nije isključeno ni da će na pijesak izići francuske čizme. Konačno, Sirija je bila njihov mandat u doba Lige naroda.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -