Published On: Sri, lip 30th, 2021

Francuska dozvolila potpomognutu oplodnju lezbijskim parovima i neudanim ženama

Veliki  društveni pomak za jedne, “nasilno guranje” za druge: francuski parlament je danas prihvatio nacrt zakona koji medicinski potpomognutu oplodnju čini dostupnom svim ženama, kao epilog dvogodišnjih nastojanja obilježenih sukobima.

Omogućavanje medicinski potpomognute oplodnje za lezbijske parove i neudane žene, što je predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona, LGBT zajednica u Francuskoj očekuju već godinama, a protive mu se neki konzervativni pokreti.

Nakon gotovo dvije godine parlamentarne rasprave zakon je prihvaćen s 326 glasova “za”, 115 “protiv” i 42 suzdržana, neovisno o političkim razlikama.

Vlada predviđa da će prve prijave za postupak biti moguće već krajem ljeta, a do kraja 2021. začet će se prva djeca.

67 posto Francuza podupire zakon

Medicinski potpomognuta oplodnja za lezbijske parove i za neudane žene moguća je već u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i u zemljama Beneluksa (Belgija, Nizozemska, Luksemburg) te u Španjolskoj i u Portugalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpora francuske javnosti proširenju medicinski potpomognute oplodnje na lezbijke i na neudane raste tijekom godina: sada je podupire 67 posto Francuza, pokazuje nedavno istraživanje IFOP-a za homoseksualnu udrugu.

“Ovo je dobar dan za našu zemlju”, rekao je danas ministar zdravstva Oliver Veran, koji je izrazio zadovoljstvo zbog “ispunjenog obećanja” nakon parlamentarne rasprave koja je trajala petstotinjak sati.

Žalba koju su desni zastupnici podnijeli Ustavnom vijeću mogla bi za nekoliko tjedana odgoditi konačno donošenje zakona.

Konzervativni pokret Manif pour tous (Prosvjedi za sve) osudio je “nasilno guranje” zakona i “sustavno” odbijanje “svake izmjene prvotnog prijedloga”.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x