Published On: Pon, svi 7th, 2012

Francois Hollande novi predsjednik Francuske, Nicolas Sarkozy priznao poraz

316982_francois-hollande-a-tulle-le-6-mai-2012Socijalist Francois Hollande je, sudeći prema prvim procjenama, izabran za novog francuskog predsjednika, javlja BBC.

Hollande je osvojio 52 posto glasova u nedjelju, a Nicolas Sarkozy 48 posto. Prema tome, Hollande je prvi socijalist koji će biti na čelu Francuske nakon 1995. godine.

Analitičari kažu da će njegov izbor imati veliki utjecaj na cijelu eurozonu. Pobjedu Hollandea su objavili mediji prema svojim procjenama koje su načinjene nakon zatvaranja izbornih mjesta u 18 sati. Njegove su se pristalice okupile u Parizu kako bi se proslavila njegova pobjeda.

Hollande je obećao povećati minimalnu plaću i zaposliti još 60.000 prosvjetnih radnika. On namjerava povećati poreze za velike korporacije i ljude koji zarađuju više od milijun eura godišnje.

Sarkozy je predsjednik od 2007. godine, a on je ranije obećao smanjiti veliki proračunski deficit.

Večeras je priznao poraz u drugom krugu predsjedničkih izbora. Sarkozy je rekao da je telefonom pozvao Hollandea kako bi mu čestitao pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora.

“Snosim punu odgovornost za poraz,” naglasio je Sarkozy, koji je priznao poraz 20 minuta nakon posljednjeg zatvorenog birališta.

Analitičari navode da je Sarkozy na izborima bio kažnjen zbog neuspjeha da smanji rekordnu stopu nezaposlenosti, koja iznosi deset posto, i njegovog životnog stila.

Sarkozy je 11 šef države članice eurozone, koji je otišao s vlasti od početka dužničke krize 2009. godine.

Inauguracija novog predsjednika se očekuje krajem svibnja, a parlamentarni izbori su najavljeni za lipanj.( Srna)