Published On: Wed, Sep 30th, 2015

FRANCE PRESS Assad – Kraj vladavine ili nova šansa

Assad, koji se na vlasti nalazi 15 godina, jedini preživio “arapsko proljeće” koje je “pokosilo” vladare diljem Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, piše u analizi agencija France Press.
Dok su prije samo nekoliko mjeseci, Assadove snage nizale poraz za porazom od Islamske države i skupina povezanih s Al Kaidom, sada se stječe utisak kako je počeo ubirati plodove politike koja sve njegove protivnike proglašava teroristima, a vlastiti režim predstavlja kao bedem protiv ekstremizma.
Sirijski predsjednik također ima značajnu potporu moćnih saveznika Irana i Rusije koji mu pružaju vojnu, financijsku i diplomatsku potporu.
Prethodnih tjedana Rusija je slala vojnike, borbene zrakoplove i oružje Assadovom režimu izazvavši time zabrinutost Zapada.
“Mislim kako je privremena i Pirova pobjeda Assadovog režima posljedica dobre stare cinične realpolitike”, kaže Karim Bitar, profesor na Institutu za međunarodne i strateške odnose.
“Konačno, Rusi i Iranci imaju mnogo veći ulog nego Zapad, oni su ostali mobilizirani, nefleksibilni i beskompromisni, dok protivnici Assadovog režima nisu imali jasnu strategiju i platili su visoku cijenu svoje pogrešne metode”, objašnjava.
Nakon izbijanja demonstracija protiv Assada u ožujku 2011. godine, on je svoj režim predstavio kao borca u ratu protiv “terorista”, a uspon džihadista Islamske države poslužio mu je kao kako njegova vlada brani Siriju od “barbarstva”. To je potkrijepljeno i relativnim neuspjehom koalicije protiv IS predvođene SAD-om koja ne surađuje sa sirijskim predsjednikom.
“Assad je uspio igrajući na kartu vremena i nadživio početni optimizam “arapskog proljeća” koje je u nekim slučajevima stvorilo prostore bezakonja pogodne za radikalne skupine”, kaže Bitar.
“Assadov režim izvukao je korist od trijumfa proturevolucionarnog narativa na regionalnoj razini. Većina zapadnih zemalja vratila se na pogrešnu ideju kako je autoritarni nacionalizam u arapskom svijetu jedina obrana od radikalnog islama”, zaključuje on.
Muriel Aseburg, suradnik njemačkog Instituta za međunarodne i sigurnosne poslove, smatra kako su Assadovi protivnici previše podjeljeni i ne žele se angažirati niti podržati sirijske pobunjenike u pokušajima da ga zbace s vlasti. Njegove pristalice, s druge strane, pružaju mu neprekidnu i snažnu vojnu, diplomatsku i financijsku potporu.
Dnevnik.ba