Published On: Pon, kol 27th, 2018

Knezović za Klix: Nešto pročitajte, prije nego optužite

Podsjećamo, u Posušju je 13. kolovoza otkriven spomenik posvećen vojnicima poginulim u Prvom i Drugom svjetskom ratu, bez naglašavanja razlike među sukobljenim stranama za vrijeme Drugog sv. rata, od kojih je najmanje jedna bila svrstana na stranu nacističke Njemačke.

S toga je neizbježno da oblik spomenika posvećenog, kako se navodi, za hrvatsku slobodu, podsjeća na teritoriju Nezavisne države Hrvatske (NDH), kvislinške tvorevine za vrijeme Drugog svjetskog rata, čije osnivanje je potpomognuto njemačkim nacističkim režimom.

Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić (koji je autor Aleje hrvatske ćirilice.)

“Na spomeniku je prikazana mapa Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na spomeniku, to se jasno vidi kad se dođe na mjesto gdje je postavljen, kao i na fotografijama, ucrtana je u kamenu jasno vidljiva granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim toga, vidljivo je da tu nema posezanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutne, legalne, međunarodno priznate granice ove dvije države. Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH.

Po toj logici sve geografske i druge karte u našim školama, prometu, javnim mjestima, institucijama, su karte Velike Hrvatske jer se na svima prikazuju skupa Hrvatska i BiH.
Dakle, nit je prikaz na spomeniku Velika Bosna i Hercegovina, niti je Velika Hrvatska, nego mapa tih dviju država u kojima su živjeli i izginuli poginuli. To je jedina istina”, stoji između ostalog u saopćenju fra Marija Knezovića.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare