Published On: Pon, stu 6th, 2017
#3rd |

Fra. Ivan Pervan: Kripta nove crkve na Risovcu bit će završena ove godine

Župa Doljani rekordnom brzinom gradi novu crkvu na visini od 1200 metara na Risovcu, u  neposrednoj blizini Blidinjskog jezera čime će dati sasvim novu sliku i Nacionalnom parku Blidinje kojeg svake godine posjećuje tisuće vjernika.

Prva faza radova koji su započeli  krajem kolovoza ove godine privode se kraju, a kako je kazao za Pogled.ba doljanski župnik fra. Ivan Pervan ovaj projekt je od iznimnog značaja kako za samu župu Doljani tako i za sve vjernike koji dolaze na Blidinje tijekom godine.

 „Župa Doljani nije baš tako stara župa ali skoro 140 godina stoji u mjestu na putu između Jablanice i Posušja. Prije rata imala je 1200 stanovnika , a trenutno sada 241 stanovnik odnosno vjernik“, kaže Pervan.

Doljani su tijekom posljednjeg rata stradali i vjernici su se rasuli diljem svijeta, ali Župa je ostala čvrsto stajati i okupljati vjernike koji žive u Doljanima i koji dolaze vikendom ili velikim blagdanima.

Stoga su župnici svojim djelovanjem uporno investirali u Doljane, a plodonosnost njihovih ideja vjernici koji žive u Doljanima i oni koji su razasuti diljem svijeta podržavaju koliko je moguće.
Modernim pristupom župnika iz Doljana tako je i nastala ideja za izgradnju crkve na Risovcu.

„Imamo filijalu na Risovcu , to je malo prije Blidinjskog jezera. Nekoliko godina smo se pripremali da bi gore pravili crkvu jer postojeća kapelica nije uvjetna. Bivši župnik fra. Andrija Jozić je prikupio svu dokumentaciju, našao mjesto za gradnju  i mi smo ove godine počeli praviti crkvu“, pojasnio je Pervan za Pogled.ba.

Prema projektu kako ističe to će biti ogromna crkva s kriptom, ali za sada je cilj uraditi kriptu i opremiti tako da vjernici koji provode vikend na Risovcu i Blidinju mogu prakticirati vjeru.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x