Published On: Pon, ruj 11th, 2017
#3rd | By Desk

Fra Ivan iz Tomislavgrada je najbrži fratar svijeta

Fra Ivan član je Hercegovačke franjevačke provincije, 1500 metara na prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore otrčao je za tri minute, 59 sekundi i 68 stotinki.
Već je bio prvak Hrvatske u ovoj disciplini, svrstali su ga među pet najboljih mladih atletičara Europe, pred njim je bila velika sportska karijera, ali umjesto atletskog dresa, Ivan je navukao franjevački habit, piše 24sata.hr.
Rodio se u Kongori kraj Tomislavgrada, prvo je od troje djece, a rano djetinjstvo i odgoj usmjerili su ga prema Božjem pozivu. Prije ovog zlata nije trenirao dvije godine, a spremao se tek mjesec dana.

Prije dva mjeseca položio je zavjet vjernosti franjevačkom redu.

– Ponosan na svoje roditelje jer su me odgojili u pravom kršćanskom duhu, a posebno na svoju baku Ružu. Božji poziv pratio me i kroz djetinjstvo. U sobi sam napravio sam malu crkvicu u kojoj sam se igrao i govorio misu. Bilo je tu i krštenja. Mala sestra je imala lutku koju smo krstili, a hostiju su nam mijenjali kolačići – rekao je fra Ivan, koji se preselio u Veliku Goricu kad je bio šesti razred.

– Kasnije sam se opustio, počeo sam izlaziti u noćne klubove. Žao mi je jer sam živio u grijehu. No preporodio sam se. Iz dana u dan, tjedna u tjedan, počeo sam osjećati Gospodinovu prisutnost. Molio bih se kad god bih uhvatio vremena – rekao je fra Ivan.
– Dvaput sam osvojio prvenstvo Hrvatske, a bio sam i na svjetskim i eruopskim prvenstvima. Atletski klub Dinamo Zrinjevac, čiji sam član, jako mi je puno pomagao i nije bilo jednostavno sve to ostaviti. Nisam mogao protiv Božje odluke – dodao je.