Published On: Sri, ruj 2nd, 2015

Fotografije izraelskog vojnika koji pokušava uhititi 11-godišnjeg dječaka uistinu su potresne

Fotografije i snimka naoružanog izraelskog vojnika koji na Zapadnoj obali pokušava uhititi 11-godišnjeg palestinskog dječaka Mohammeda Tamimija sa slomljenom rukom preko vikenda su preplavile društvene mreže. Na njima se vidi kako vojnik nasilno pokušava privesti dječaka držeći ga prignječenog za tlo dok žene povlače vojnika i pokušavaju osloboditi dječaka.

Mohammedova sestra grize vojnika koji joj drži brata
Incident se dogodio tijekom tjednog prosvjeda palestinskih aktivista protiv izgradnje naselja u selu Nabi Saleh na Zapadnoj obali. Prizor je snimio dječakov otac Bassem Tamimi. Obitelj i inače snima videe s demonstracija i stavlja ih na svoju stranicu Nabi Saleh Solidarity. Video je do nedjelje imao gotovo tri milijuna pogleda. “Vrlo je teško bilo kojem ocu ili majci vidjeti kako mu nasilno napadaju sina ili kćer”, rekao je Tamimi.

Sestra je ugrizla vojnika u pokušaju da spasi brata


U videu Bassemova kći A’hed grize vojniku desnu ruku u očitom položaju da oslobodi brata. Tamimi kaže da dokumentira sve prosvjede kako bi vodio evidenciju o konfliktu i skupio dokaze o izraelskim zlostavljanjima. Izjavio je da su njegova supruga i kći pokušale osloboditi dječaka te da su ušle u sukob s vojnikom.
Aktivisti s prosvjeda tvrde da je vojnik bio nasilan. Jedan od prosvjednika,Jonathan Pollak, rekao je za Haaretz da dječak nije bacao kamenje i da su izraelske snage, koje su boravile u napuštenoj zgradi prije nego što su prišle pritvoriti dječaka, mogle vidjeti da se radi o maloljetniku. Pollak kaže da je vojnik uperio pištolj u dječaka dok ga je pokušavao uhititi.

Vojnik navodno nije shvatio da se radi o maloljetniku

Mohammedova sestra grize vojnika koji joj drži brata
MOHAMMEDOVA SESTRA A’HED GRIZE VOJNIKA KOJI JOJ DRŽI BRATAAFP

Izraelska vojska brani svoje akcije i kaže da su prosvjednici, među njima i mladi, bacali kamenje na vojnike te da vojnik nije shvatio da se radi o maloljetniku. “Vojska je odlučila privesti jednog od Palestinaca koji su bacali kamenje”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske za CNN. Uhićen je i jedan strani aktivist.
U priopćenju izraelskih vojnih snaga ističe se da je došlo do “nasilnog narušavanja mira u Nabi Salehu, u kojem su Palestinci bacali kamenje na izraelske snage. Dječak na fotografiji identificiran je kao bacač kamenja i zato je donesena odluka o njegovu pritvaranju. U trenutku uhićenja provokacije Palestinaca postale su nasilnije, a sudjelovale su i žene i djeca. Zbog nasilnog prepiranja vojnik je odustao od pokušaja pritvaranja”.

Vojnik je nailno prignječio dječaka uz kamen
VOJNIK JE NASILNO PRIGNJEČIO DJEČAKA UZ KAMENAFP
PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT
PROSVJEDNICE SU ODVUKLE VOJNIKA OD OZLIJEĐENOG DJEČAKA
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare