Published On: Sun, Jul 28th, 2013

Sa Starog mosta danas skače 80 skakača, došli se okušati i Brazilci

“Ovogodišnji skokovi su 447. po redu, a uvijek se održavaju posljednje nedjelje u srpnju. Danas imamo oko 80 sudionika iz cijele regije, ne samo iz Bosne i Hercegovine. Imamo dvije discipline, lasta i skokovi na noge, te ćemo imati i dio revijalnog programa, egzibicioni “, rekao je Pehlivan

 

Pripreme za Skokove sa Starog mosta u Mostaru / Foto: Anadolija

Stari most u Mostaru i znatiželjni promatrači iščekuju današnje 447. po redu tradicionalne skokove sa simbola grada na Neretvi, javlja agencija Anadolija. Brojni turisti, te gosti iz BiH i regije došli su danas u Mostar kako bi promatrali tradicionalne skokove sa mostarskog simbola, Starog mosta. Kupači su već zauzeli mjesta na plaži ispod mosta, dok neki u hladu čekaju početak skokova.

Pripreme za Skokove sa Starog mosta u Mostaru / Foto: Anadolija

Kako je za agenciju Anadolija izjavio jedan od organizatora Kemal Pehlivanović , sve je spremno za današnje 447. skokove. Osim što danas sudjeluju skakači iz zemalja bivše Jugoslavije, tu su i oni iz Mađarske, Brazila. “Ovogodišnji skokovi su 447. po redu, a uvijek se održavaju posljednje nedjelje u srpnju. Danas imamo oko 80 sudionika iz cijelog regiona, ne samo iz Bosne i Hercegovine. Imamo dvije discipline, lasta i skokovi na noge, te ćemo imati i dio revijalnog programa, egzibicioni “, rekao je Pehlivanović.

Pripreme za Skokove sa Starog mosta u Mostaru / Foto: Anadolija

Lasta je, kaže, mnogo teža disciplina. To su vrlo opasni i zahtjevni skokovi. “Treba se znati odraziti. Ocjenjuje se odraz, stav, let i ulaz u vodu. Skakači podjednako skaču, i lastu i na noge. Ovisi, malo od straha, a malo i od vjetra”, pojasnio je Pehlivanović. Nagrade su osigurane za skakače u obje discipline, pa će tako prva tri mjesta u disciplini lasta skakači dobiti 2.500 ,2.000 i 1.500 konvertibilnih maraka.Skakači u disciplini skakanja na noge dobiće 1.500 ,1.000 i 500 KM.

Pripreme za Skokove sa Starog mosta u Mostaru / Foto: Anadolijaskok

Iako je iz Zenice, i sam Pehlivanović je veteran skokova sa Starog mosta. Već sedam godina ne skače, ali je svake godine tu na skokovima krajem srpnja. “Skakao sam osam godina. Skočiti sa plus 40 na plus deset stupnjeva različito je za svakoga. To je malo veća doza adrenalina”, rekao je Pehlivanović.

(Anadolija / md)