Published On: Čet, srp 16th, 2020

(FOTO) Pogledajte kako teku radovi u Hercegovini – novih 18 kilometara autoceste

Na području Hercegovine u tijeku je izgradnja 18 novih kilometara autoceste.

Kako navode iz JP Autoceste FBiH, radi se na izgradnji dviju poddionica na koridoru Vc, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići. Osim aktivnosti na izgradnji autoceste na koridoru Vc, JP Autoceste FBiH provodi i aktivnosti na rehabilitaciji regionalne ceste Tromeđa – Zvirovići, ukupne dužine 5,8 km, piše Večernji list BiH.

– Poddionica Počitelj – Zvirovići, koja je dio dionice Počitelj – Bijača, podijeljena je na dva LOT-a. LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od petlje Počitelj do početka mosta Počitelj i od kraja mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Na trasi se trenutačno izvode zemljani radovi, odnosno iskopi i nasipi.

Na tunelu Počitelj, približne dužine 1200 m, podzemni iskop vrši se samo s južne strane, trenutačno je desna cijev probijena na dužini od 630 m, a lijeva na 587 m, što je oko 55% ukupne dužine.

Na podvožnjacima Bivolje Brdo, Počitelj i Orlovača izvedena je kompletna betonska konstrukcija, dok se na petlji i naplatnom mjestu Počitelj izvode zemljani radovi. U predstojećem razdoblju planiran je početak radova na unutarnjoj odvodnji, a planira se započeti i s radovima na mostovima M2 i M3.

Na izgradnji navedene poddionice angažirano je 250 radnika i inženjera te više od 100 strojeva – ističu iz ovog javnog poduzeća. Dodaju kako LOT 2 obuhvaća izgradnju mosta Počitelj, jednog od najkompleksnijih objekata na cijelom koridoru Vc, dužine 945 metara i maksimalne visine stupova od 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Na mostu Počitelj trenutačno se izvode radovi na temeljima stupova S3 i S4.

Na stupnom mjestu S4 završeno je statičko ispitivanje pilota te je izrađeno 15 pilota u dužini od 28 m, a u sljedećih deset dana planiran je završetak i preostalih deset pilota. Na stupnom mjestu S3 izrađeno je šest pilota u dužini od 20 m te će uskoro započeti statičko ispitivanje, nakon čega će početi izrada i preostalih pilota na ovom stupnom mjestu.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Na poddionici Buna – Počitelj, dužine 7,2 km, završeni su svi zemljani radovi kao i radovi na objektima, prilaz nadvožnjaku Grabovina je asfaltiran, dok je na nadvožnjaku Kevčić asfaltiran prvi sloj. Trenutačno se radi na sustavu vodozaštite, a radovi na sustavu unutarnje i vanjske odvodnje, kao i radovi na zaštiti kosina i zaštitne ograde, u završnoj su fazi. Na poddionici su instalirani postrojenje za cementnu stabilizaciju i asfaltna baza čije se puštanje u rad uskoro očekuje.

Vrijednost ugovora za izgradnju je 25,692.383,53 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana preko Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te bespovratnim sredstvima EU-a u visini od 8,7 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).