Published On: Ned, velj 21st, 2021

(FOTO) Ovdje je pokopan Đorđe Balašević, obožavatelji mu nose cvijeće i poruke

U Novom Sadu danas je proglašen Dan žalosti.

Legendarni kantautor Đorđe Balašević ispraćen je danas na Gradskom groblju u rodnom Novom Sadu u krugu najuže obitelji i uz tamburaše koji su svirali pjesmu Olivera, posvećenu njegovoj supruzi.

U pogrebnoj povorci, uz članove Balaševićeve obitelji, bili su samo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević te gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. On mu je ostavio vijenac na kojem piše: “Prijatelju Đoletu v slovo, Zoran.”

Na jednom od vijenaca napisana je i poruka “Zauvek tvoji”, prenosi Index.hr.

Ukupno je pogrebu prisustvovalo 30 ljudi.

Privatno osiguranje zatvorilo je sve prilaze groblju tijekom sprovoda. Nakon sahrane, Đoletovi obožavatelji počeli su ostavljati svijeće i poruke na njegov grob, a na jednoj kratko piše: “Hvala Đole” i nacrtano je crveno srce.

U Novom Sadu danas je proglašen Dan žalosti.

“Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu s obitelji. Ovo je težak momenat za obitelj Balašević, ali i za cijeli grad, državu i regiju”, objavio je Vučević na Twitteru i poručio da “Novi Sad neće biti više isti poslije njegove smrti”.

Gradonačelnik je ranije najavio da će gradska uprava proglasiti Dan žalosti na dan Balaševićeva pogreba, a pojedini srbijanski mediji najavili su da će on biti ispraćen na novosadskom Novom groblju u krugu najbližih, što je želja i odluka njegove obitelji.

Novosadski Radio 021, tijekom cijelog dana, u znak sjećanja na legendarnog Novosađanina emitira isključivo Balaševićevu glazbu s ploča i koncertne snimke te neke od njegovih govora i poruka s brojnih koncerata.

U gradovima diljem bivše Jugoslavije tisuće ljudi od petka odaju počast preminulom kantautoru, pjesniku i svestranom umjetniku, okupljajući se uz njegove hitove, paleći svijeće i polažući cvijeće uz nekoliko mandarina i malog bijelog zeca u znak sjećanja na stihove iz njegove pjesme Neki novi klinci.

Balašević je u karijeri dugoj gotovo pet desetljeća održao na stotine koncerata u gradovima diljem bivše Jugoslavije, snimio je 12 albuma i ostavio iza sebe desetke hitova od kojih su mnogi postali evergreen i himne mnogim generacijama u zemljama regije.

Objavio je nekoliko knjiga, a posljednju, Knjigu koje nema, 2018. godine satima je potpisivao i svojim štovateljima na Interliberu u Zagrebu.

Đorđe Balašević preminuo je u petak, 19. veljače u Kliničkom centru Vojvodine od posljedica upale pluća izazvane koronavirusom.