Published On: Sat, Jun 24th, 2017

FOTO Objavljene fotografije opasnog zračnog incidenta između SAD-a i Rusije, piloti su se gledali

NAORUŽANI ruski vojni lovac i američki izviđački avion mimoišli su se na nebu iznad Baltičkog mora za samo metar i pol, javili su prije nekoliko dana svi svjetski mediji.

Ruski avion je bio naoružan projektilima i brzo se približio američkom izviđačkom avionu. Kada mu se približio, bio je “provokativan” u svojim manevrima, poručili su iz američke vojske.

Incident se dogodio u ponedjeljak dok je američki avion, kako tvrdi glasnogovornica Europskog zapovjedništva vojske SAD-a Meghan Henderson, letio u međunarodnom zračnom prostoru.
U četvrtak su na stranicama Europskog zapovjedništva vojske SAD-a objavljene i fotografije spornog trenutka, a koje je napravila kamera u američkom avionu. Na njima se jasno vidi da se zbilja radilo o samo nekoliko metara, a udaljenost je bila toliko mala da su se piloti mogli dobro vidjeti.

Rusi su, jasno, ispričali drugačiju priču. Oni tvrde da se američki avion opasno približio ruskoj granici, a to, tvrde u ruskom Ministarstvu obrane, nije bio jedini incident u zraku tog dana.

Od početka lipnja došlo je do preko 35 susreta ruskih i američkih aviona iznad Baltika.