(FOTO) Kaos u Albaniji, policija tuče prosvjednike, dimne bombe u parlamentu DOGAĐAJI

Albanska policija sukobila se danas sa pristalicama opozicije koji su pokušali upasti u zgradu parlamenta i prekinuti sjednicu posvećenu imenovanju privremenog državnog tužitelja.

Ispred parlamenta okupilo se oko 3.000 prosvjednika koji su nosili američke i zastave EU i uzvikivali parole protiv vlade. Oni izbor privremenog državnog tužitelja smatraju neustavnim.

Prosvjednici su uspjeli probiti prvi red kordona, ali ih je policija odbila. Potom su na policiju bacili dimne bombe, a prema navodima lokalnih medija, nekoliko osoba je ozlijeđeno.

AP prenosi da su i oporbeni zastupnici bacali dimne bombe u zgradi parlamenta, ali uprkos tome Arta Marku (41) je izabrana za privremenog državnog tužitelja sa 69 glasova vladajuće Socijalističke partije.

Dva zastupnika su bila protiv, dva su bila suzdržana, a zastupnici oporbe su bojkotirali glasovanje.

“Ovo je početak narodnog ustanka”, rekao je lider glavne oporbene Demokratske stranke Ljuljzim Baša.

Oporba, koju čine Demokratska stranka desnog centra i Socijalistički pokret za integraciju lijevog centra, tvrde da parlament nema pravo birat privremenog državnog tužitelja i da bi trebalo čekati formiranje komisije koja bi to uradila.

Šef zastupničkog kluba socijalista Taulant Bala je izjavio da će komisija za nekoliko tjedana, ali i istaknuo da “tako važna institucija kao što je ured državnog tužitelja ne smije ostati upražnjena ni jedan dan”.

Izbor privremenog državnog tužitelja podržavaju i EU i SAD.

Kako podsjeća AP, Albanija je dobila status kandidata za članstvo u EU 2014. godine i nada se da će iduće godine započeti pregovore, prenio je Tanjug.