Published On: Uto, pro 22nd, 2020

Britanija potpuno odsječena, London prazan, na granici kaos s kamionima

Sve je više zemalja koje su prekinule putničke veze s Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji je tamo nađen, a koji se brže širi.

Više od 40 zemalja privremeno je zatvorilo granice za robu i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva ukinuvši letove iz te zemlje zbog brzog širenja novog soja koronavirusa.

No, Britaniji je najveći problem francuska blokada.

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona nastoji s Francuskom pronaći način da se otvore granice i odblokira jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta devet dana prije definitivnog razlaza Britanije i EU-a, javlja u utorak Reuters.

Francuska je zatvorila granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom na 48 sati. Kamioni i trajekti iz Dovera ne smiju prometovati.

 

BBC, pozivajući se na francuskog ministra za europske poslove Clementa Beaunea, javlja da će Britanija i Francuska objaviti dogovor o ponovnoj uspostavi teretnog prometa do srijede.

“U posljednja 24 sata stalno razgovaramo s našim francuskim kolegama o nizu pitanja, a nastavit ćemo i danas”, kazala je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Na pitanje može li se rješenje danas očekivati, Patel je kazala da se na tome radi jer je “u interesu obiju zemalja da se osigura nesmetan protok”.

“Vidjet ćemo što će se danas postići”, rekla je Patel.

U međuvremenu, stotine kamiona stoje u Doveru bez ikakvih informacija kad bi mogli nastaviti put prema Europi.