Published On: Pon, sij 10th, 2022

FORTO ZA GUARDIAN: Rat u Sarajevu dobili su seljaci, sada smo središte turbofolka!

Premijer Sarajevske županije i predsjednik Naše stranke Edin Forto u intervju za britanski The Guardian, prisjetio se razdoblja osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je, kako je rekao, Sarajevo bilo kulturno središte bivše države.

“Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, jer je to bilo kulturno središte 80-ih godina. Svi su htjeli doći ovdje i raditi ovdje i stvarati u kazalištu, glazbi, filmskoj industriji. Čulo se zujanje. Zašto jednostavno ne možemo ponovo stvoriti ovu energiju?”, upitao se, te zaključio:

“Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop glazbe, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici”, dodao je Forto.

Fortina izjava izazvala je žestoke reakcije u Sarajevu, a među najoštrijima bio je naturalizirani državljanin Sandžaka, stanoviti Albanac Bajrović, koji je na Twitteru napisao:

“Sramota! Najgori dio je ova skandalozna samoorijentalizacija idiota koji je premijer Kantona Sarajevo”.

Inače i Bajrović i Senad Pećanin rođeni su u drugoj državi a primarno se bave BIH. Slično je i s Ejupom Ganćem. Čak kao državljani strane zemlje traže oduzimanje prava cijelim kolektivnima naše zemlje.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mornar
Mornar
1 godina prije

Ovaj Forto je glup pa nemoze dokuciti uzroke ovim problemima.Naime nekad za vrijeme juge najbolji bendovi su dolazili iz BiH,nema ko ih nije slusao.Ali su u tim bendovima svirali i bili zastupljeni i Hrvati i Srbi i Muslimani,zato je i valjalo.Najbolji humor je dolazio sa prostora Bosne jer su u njemu sudjelovali i H,Si M.BiH je podijeljeno drustvo u svim segmentima i tako ce i ostati zauvijek.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

nije forto glup nego sljep pored zdravih očiju i ne želi vidjeti da je sarajevo etnički očišćeno…

Šahbaz
Šahbaz
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Forti smeta muzika iz Lukavice ..pevaju potomci samoprotjeranih terorista srba iz vogošće pala ilijaša i svih što su terorisali Sarajevo…to se zove CC ILI ISTOCNO …E OVI BOSNJACI OPET IZAZIVAJU STRAH

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
Šta ti kažeš na ovo?  Mornar
1 godina prije

Otkad je Alija doveo islamiste i vehabije, rock je postao haram, a svi likovi koji su predstavljali taj grad pobjegli su iz njega. Sarajstan je postao prljava bliskoistočna kasaba bljak.

mujaga
mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Mile jeleosvetitelj
1 godina prije

Pa rock više nigdje nije in, tako ni u Sarajevu. Šta se to sluša u Zagrebu i Beogradu danas, a da je pametnije od onog u Sarajevu? Btw. Sarajevo je danas i čistije i urednije i infrastrukturno bolje od onog iz Yu vremena, uza sve svoje mane i unatoč svim animozitetima, predrasudama i nostalgijama. Druga stvar je što bi nas sad neki rado uvjerili da u Sarajevu nije bilo džamije prije 92. i sl.

Ritter
Ritter
1 godina prije

Pa i sam Forto šljego iz nekog sela kod Rogatice.

"ŽIVILA"tzv.bosna-je prošlo svršeno vrijeme
"ŽIVILA"tzv.bosna-je prošlo svršeno vrijeme
1 godina prije

forto is an american agent, isn’t he? Od 1995. do 2003. godine živeo je i radio u Americi. Nakon završenih diplomskih i postdiplomskih studija u Americi Forto se zaposlio kao istraživački analitičar u njujorškoj kompaniji „Euroasia Group“. Nakon toga je radio kao politički analitičar u Nevladinoj organizaciji „Freedom House“ u Njujorku. U Bosnu i Hercegovinu se vratio 2003. godine.

Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
1 godina prije

Sorroševci 🙁 – kakve veze ima slika sa tekstom – Erdogan Vas obilato nagradio i na ovom i na Onom svijetu 🙁 ?!

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
1 godina prije

Naveo je dio ali najvažnije nije: ex Sarajevo, sada bosanski Kandahar je centar za regrutaciju islamista svih nijansi. Kratke tole, duga brada, Sarajevo, ambasada….

Bošnjo iz pakistana
Bošnjo iz pakistana
1 godina prije

Dobro nabroja tri zla sandžačka. Kod njih mora sve na tri kao i kod Srba.

Bošnjo iz pakistana
Bošnjo iz pakistana
1 godina prije

Ja samo ilahije i kaside pa mi niko ne može prebacivati turbofolk.

Bošnjo iz pakistana
Bošnjo iz pakistana
1 godina prije

I gvardijan se ofuco. Kada svako može davati izjave za taj list. Iako je Forto sto posto u pravu.