Subota, 22 lipnja, 2024

Forbsova lista zemalja pogodnih za biznis: BiH na nezavidnom 97. mjestu

Must Read

Na Forbesovoj listi 153 zemlje pogodne za biznis, Bosna i Hercegovina se našla na nezavidnoj 97. poziciji.

Ovime se naša zemlja našla u društvu Gvatemale, Zambije, Tunisa, Libana i Uzbekistana i najgore je plasirana ne samo u regiji, već i u cijeloj Europi, piše Klix.ba.

Američki magazin mjerio je više segmenata za razvoj biznisa, uključujući poreze, osobne i ekonomske slobode, birokraciju, imovinska prava, inovacije, korupciju, tehnologiju, monetarne i trgovinske slobode i zaštitu investitora.

Najboljom zemljom za biznis proglašena je Velika Britanija, a najgorom Čad.

Od zemalja regije najbolje kotira Slovenija (32.), dok je Hrvatska na 51., Makedonija na 63. poziciji, a Crna Gora na 68., Srbija na 69. i Albanija na 71. mjestu.

U opisu koji stoji uz BiH navedeno je da ima ekonomiju u tranziciji s ograničenim tržišnim reformama te da se njeno gospodarstvo u velikoj mjeri oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i najmeštaja, kao i na inozemnu pomoć.

Visoko decentralizirana vlada otežava koordinaciju i reformu ekonomske politike, dok prekomjerna birokracija i segmentirano tržište obeshrabruju strane investitore, piše Forbes.

Stranke banke, prvensteno austrijske i talijanske, kontroliraju većinu bankarskog sektora, iako je najveća banka u Republici Srpskoj privatna domaća.

Konvertibilna marka, nacionalna valuta uvedena 1998. godine, vezana je za euro kroz aranžman valutnog odbora koji je zadržao povjerenje u valutu i olakšao pouzdane trgovinske veze s europskim partnerima.

U 2016. godini BiH je počela trogodišnji reprogram kredita MMF-a koji od zemlje zahtijeva ispunjavanje uvjeta u svezi ekonsmkih reformi kako bi nastavila primati buduća sredstva za financiranje, podsjeća Forbes i dalje spominje rat u BiH od 1992. do 1995. i njegov negativni utjecaj.

Najozbiljniji makroekonomski problem, prema pisanju poslovnog magazina, je visoka nezaposlenost, a ekonomski prioriteti BiH morali bi biti: ubrzanje integracije u Europsku uniju, jačanje fiskalnog sustava, reforma javne uprave, članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i osiguravanje ekonomskog rasta podsticanjem dinamičnog, konkurentnog privatnog sektora./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -