Published On: Uto, ožu. 7th, 2017

Forbes: Ispravite nepravdu prema Srbima, Balkanu trebaju nove granice

Brojni srpski mediji i agencije zadnja dva dana prenose analizu Forbesa o situaciji na Balkanu. Riječ je o tekstu Douga Bandowa objavljenom krajem siječnja, ali koji je tek sad privukao pozornost medija u susjednoj zemlji.

U članku se govori o tome kako je američka politika posljednjih desetljeća konstantno bila orijentirana protiv Srbije, a na strani Slovenije, Hrvatske, BiH i, na kraju, Kosova.

“Politika Washingtona prema Balkanu nikada nije imala previše smisla”, stoji u uvodu članka. “SAD je želio neke nacije držati skupa, a druge razdvojiti”, nastavlja autor objašnjavati svoje viđenje situacije na području bivše Jugoslavije.

“Jedini princip koji objašnjava ponašanje Washingtona je taj da Srbi uvijek gube”, zaključuje autor koji je ponešto objasnio o nastanku Jugoslavije.

U vakumu nastalom nakon Titove smrti, objašnjava autor, “Slobodan Milošević došao je na vlast igrajući na nacionalističku kartu. Druge etničke grupe odgovorile su osnivanjem svojih nacija. Balkan je eksplodirao. Prva Bushova administracija priznavala je suverenitet Jugoslavije, ali su Nijemci podržali neovisnu Sloveniju, tako je počeo serijski raspad. SAD i Europa podržali su stvaranje BiH i Hrvatske”, stoji u članku.

“Ni Hrvati nisu nevini”

“Dok su srpski zločini često bili u centru pažnje, ni Hrvati i muslimani nisu bili nevini. Washington i Brussels očekivali su da srpska manjina bude tiho pod dominacijom većih grupa, čak i onda kad im je prijetilo etničko čišćenje.  Na primjer, Hrvatska je, snažno potpomognuta SAD-om, protjerala više stotina tisuća Srba iz Krajine. Nekoliko godina kasnije posjetio sam tu regiju. Ruralni krajolik pun je napuštenih farmi i ostataka pravoslavnih crkvi, a fasade urbanih zgrada išarane su rupama od metaka. Usprkos svemu tome, Washington je odbio ne samo da prizna te zločine, nego se ogradio od svake kritike tog bezumnog etničkog čišćenja”, piše Forbesov analitičar.

Nadalje, u članku navodi kako je slična politika prema Srbiji na snazi i danas, navodeći još Kosovo kao primjer sljedeće sporne točke između SAD-a i Srbije.

“SAD je albanske gerilce na Kosovu isprva promatrao kao teroriste. No, onda su se stvari promijenile”, piše autor o događajima na Kosovu s kraja devedesetih.

“Balkanu trebaju novi pregovori”

Autor smatra da su američke i europske snage učinile malo ili ništa da se na Kosovo spriječe zločini nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom. U nastavku autor navodi sve probleme modernog Kosova, siromašne zemlje u kojoj su korupcija i kriminal jako razvijeni, ali ih je, svemu tome usprkos, međunarodna zajednica 2008. godine međunarodno priznala.

“Etnički Srbi sa sjevera Kosova odbili su surađivati s vladom Kosova, a u kojoj prevladavaju političari optuženi za korupciju, ratne zločine, trgovinu ljudima i slično”, stoji dalje u članku.

“Nitko ne očekuje novi rat na Balkanu, ali sistematska nepravda prema Srbima s Kosova stvara nove mogućnosti za konflikt. Novi pregovori su neophodni, ali oni u kojima SAD i EU neće biti na strani Albanaca. Mora se pronaći rješenje iz kojeg će zajedno profitirati i Kosovo i Srbija”, zaključuje se u članku.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer