Published On: Fri, Nov 14th, 2014

FOJNICA: 21 GODINA OD UBOJSTVA GVARDIJANA I VIKARA

I ovog 13. studenog, u fojničkom Franjevačkom samostanu Duha svetoga bit će održana sv. misa za fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića, koje su upravo na taj dan, prije 21 godinu, ubili pripadnici Armije BiH.

Vrhovni vojni sud u Sarajevu je za ovo kazneno djelo 1994. i 1995. godine procesuirao Miralema Čengića osudivši ga na 12 godina zatvora, te Nedima ZerduSamina Mušinbegovića i Vahida Begićana po šest mjeseci zatvora. Međutim, sadašnji gvardijan ovog samostana fra Nikica Vujica, a na osnovu odluke kapitula, vrhovnog samostanskog tijela, 2013. je od nadležnih zatražio pokretanje nove istrage, podsjeća sarajevsko Oslobođenje.

“Sve to i meni teško pada, ali je još teže svaki dan prolaziti hodnikom i pored vrata gdje su svirepo ubijeni članovi tadašnje uprave Samostana, koji su bili oličenje dobrote i patriotizma, Bosanci, kako se to kaže, od glave do pete. I pritom znati da su naredbodavci tog zločina neotkriveni, ističe fra Vujica, u izjavi za sarajevski list,napominjući da je ideja o rasvjetljavanju istine rođena tijekom priprema za dvadesetu godišnjicu ubojstva.
Uvijek nas je pogađalo to što se od samoga početka ovaj, po svemu, ratni zločin nije tako ni kvalificirao, nego se na njega gledalo kao na ubojstvo učinjeno u krčmi”, govori fra Nikica, koji je Centru za istraživanje zločina pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Tužiteljstvu BiH dostavio dokumentaciju do koje su u Samostanu došli zatraživši je od Kantonalnog suda u Sarajevu (pravnog sljednika Vojnog suda).

A to su učinili zato što su namjeravali izdati knjigu Zorana Oroza “Pucnji u fratre” i uraditi dokumentarni film “Nepogubljena dobrota” Branke Jukić sa TV KISS.

“Kopirali su nam u Sudu sve što smo zatražili i, kada smo u Samostanu dobro proučili taj materijal, ostali smo zapanjeni. Našli smo da je predsjednik Alija Izetbegović ubojici dao tri pomilovanja, a nakon četvrtog, od predsjednika FBiH Ejupa Ganića, oslobođen je. Kvalifikacija zločina i sve to što se događalo, samo govori da je suđenje bilo predstava za javnost, s ciljem da se pažnja skrene s onih koji su najodgovorniji, s naredbodavaca. To je osnovni razlog zašto ponovo pokrećemo ovaj proces i zašto ćemo istrajavati na njemu”, objašnjava gvardijan fra Nikica, kojeg, kako pišeOslobođenje, na razgovor nije primio glavni tužitelj Goran Salihović, nego tužitelj Mirko Lečić sa suradnicom, kojima je on prenio dodatna saznanja/svjedočanstvo da je ubojstvo fratara bilo planirano.

“Nekoliko dana nakon moje posjete Tužiteljstvu iz dva izvora, a, da budem precizan do kraja, riječ je o Hrvatima, upozoren sam da ne insistiram na pronalaženju naredbodavaca. No, to je samo pojačalo našu odlučnost da nastavimo. Konačno, ubijeni fratri zadužili su ne samo franjevce nego sve čestite ljude u BiH da se istraje na punoj istini o njihovoj smrti”, smatra gvardijan.

(artinfo.ba/ap)