Published On: Sri, lis 9th, 2019

FLY-HERZEGOVINA: FlyBosnia napušta Sarajevo i seli u Mostar?

Aviokompanija FlyBosnia od svog osnivanja počela je širiti flotu i povezivati Sarajevo s europskim i svjetskim metropolama, ali Klix saznaje da se razmatra izmještanje operacija na aerodrome u Tuzli i Mostaru zbog visokih troškova koje imaju prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Od početka operacija u lipnju ove godine pa sve do kraja rujna, FlyBosnia je prodala i direktno prevezla 30.646 putnika u Sarajevo čime je, kako tvrdi, “uvezla” u našu zemlju više od 23 milijuna eura.

Najviše putnika bosanskohercegovačka aviokompanija prevezla je u kolovozu, 12.415 putnika te u srpnju gotovo 12.000 putnika. U rujnu je prevezla 3.351 putnika.

“FlyBosnia je mlada bh. aviokompanija koja je na vlastiti rizik uzela ulogu razvoja avionskog putničkog prometa BiH i glavnog grada Sarajevo kao naše home base. Uzimajući u obzir da su svi putnici u prosjeku potrošili 750 eura tijekom svog tjednog boravka u BiH, dolazimo do zaključka da je FlyBosnia sama ‘uvezla’ više od 23 milijuna eura potrošnje u BiH ekonomiju od koje je država BiH imala direktnu korist od 3.9 milijuna eura putem PDV uplate. Mi smo svjesni da je aerodrom u Sarajevu 100 posto u državnom vlasništvu i samim tim razumije navedene činjenice”, ističu iz FlyBosnie.

Kako dalje dodaju, istraživanje Deloitte iz rujna 2019. pokazuje da svaki euro koji je potrošila FlyBosnia stvara utjecaj od tri eura na BiH ekonomiju.

“FlyBosnia također je duboko svjesna da nema povlastica, grantova niti drugih vidova pomoći od županijske, federalne i državne vlasti, kao što je slučaj sa svim regionalnim aviokompanijama u koje njihove države uveliko ulažu da bi sanirali gubitke poslovanja jer su njihove kompanije od državnog interesa”, govori Aida Cvijetić, PR kompanije FlyBosnia.

Dolazak zime donijet će otežane uvjete poslovanja i za bh. aviokompaniju koja trenutno raspolaže sa dva aviona tipa A319. Međutim, kako saznaje Klic, zbog brojnih operativnih problema kao što su loše vrijeme, odleđivanje aviona, alternacija i slično, tokom zime FlyBosnia će nastaviti letjeti sa jednim avionom.

“Očekuju nas i novi izazovi sa otvaranjem novih linija za London i Rim. Očekujemo da dobijemo dva aviona A319 u travnju 2020. godine koja su već ugovorena i sa kojima bi FlyBosnia imala flotu od četiri aviona A319”, kaže Cvijetić.

Dok su se u međuvremenu pojavile informacije da FlyBosnia duguje milijun maraka za aviousluge, iz bh. aviokompanije govore da im je aerodrom u Sarajevu preskup za operacije, naspram pogodnosti koje pružaju zračne luke u Mostaru i Tuzli.

“Naše društvo i tehničko osoblje uveliko razmatra mogućnost izmještanje naših operacija u zračne luke u Tuzli i Mostaru. U tom slučaju bi letove za Rim i Italiju radili preko Mostara, a London i druge EU destinacije preko zračne luke u Tuzli povezanim autobuskim linijama sa Sarajevom”, pojasnila je Cvijetić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare