Published On: Čet, lis 17th, 2019

Finska: Zbog bijele kuge daju čak 10.000 eura za svako novorođenče

Finska se posljednjih godina suočava sa sve većim padom stope nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti te su odlučili poduzeti konkretne mjere, a jedna od njih su i poticaji za rađanje više djece.

Općinske vlasti Lestijärvija su prije nekoliko godina skrenule pažnju na sve ozbiljniji problem pada nataliteta u tom gradu te su donijeli odluku da će za svako novorođenče roditeljima isplatiti čak 10.000 eura.

Vlasti su odlučile poduzeti pronatalitetne mjere nakon što je u tom finskom gradiću tijekom jedne godine rođena samo jedna beba, prenosi Anadolija.

Kada se saznalo da je u jednoj godini rođena samo jedna beba svi su se probudili i kazali da se nešto mora uraditi, kazala je novinarima Paula Jokela, učiteljica lokalne škole.

Dodala je kako su se čak zabrinuli da u jednom trenutku više neće imati dovoljno učenika u školi jer u jednom razredu imaju samo tri učenika, što je, kako je rekla, vrlo zabrinjavajuće.

Gradske vlasti su priopćile da će u razdoblju od 10 godina za svako novorođenče roditeljima platiti 10.000 eura kako bi potakli mlade da rađaju što više djece. Slične pronatalitetne mjere se provode u još nekim finskim gradovima koji se također suočavaju s poražavajućom demografskom slikom.

Neki političari u toj skandinavskoj zemlji javno pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta. Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako navode finski mediji, neki službenici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogla negativno odraziti i na javne financije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u idućem razdoblju u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u povijesti Finske.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, SAD-u 1,8, Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak sedmero djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi oko 2,5 djece.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare