Published On: Tue, Oct 1st, 2013

Finalni dogovor za deset dana: Saznajte što su bh. političari dogovorili na sastanku u Bruxellesu

U Bruxellesu je održan sastanak predstavnika Europske komisije i lidera bh. . političkih stranaka , na kojem je ostvaren napredak kada je riječ o provođenju presude ” Sejdić – Finci ” .

Politički lideri u BiH potpisali su danas u Bruxellesu set zaključaka , među kojima je i onaj koji se odnosi na puno prihvaćanje nužnosti provedbe presude ” Sejdić – Finci ” , a što će omogućiti pravo svih da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH , saznaje Fena od izvora u Bruxellesu .

Potpisan je i zaključak koji kaže da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana izravnim izborom , gdje će dva člana biti birana iz FBiH , a jedan iz RS – a .

Građani Brčko Distrikta imat će pravo da glasaju za kandidate za članove Predsjedništva u FBiH , ali iu RS – u .

Čelnici su potpisali i da će do 10. listopada poraditi na izbornim modalitetima koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i ‘ ostalih ‘ , kao i na izboru dva člana Predsjedništva iz FBiH , a kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona , a koji trebaju spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda ili ‘ ostalih ‘ .

Lideri su suglasni i da će do 10. listopada finalizirati modalitete za uspostavu učinkovitog i efikasnog mehanizma koordinacije .

Ponovni sastanak bit će održan 10. listopada u Bruxellesu pod predsjedavanjem europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea .

Füle je nakon sastanka kazao da je diskusija bila odlična te da je urađeno mnogo posla .

– Sastanak je bio produktivan , a svi sudionici su u potpunosti surađivali i bili konstruktivni – rekao je .
U Bruxellesu potpisani principi provedbe presude ” Sejdić – Finci “

Kako saznajemo , sudionici su potpisali principe provedbe presude , a finalni dogovor se očekuje na narednom sastanku u Bruxellesu za deset dana .

U ovom trenutku se pišu zaključci današnjeg sastanka , koje će javnosti predočiti Povjerenik za proširenje i europsku politiku Štefan Füle . Osim njega i bh. . predstavnika , na sastanku su sudjelovali i predstavnici Vijeća Europe i Venecijanske komisije .

Tijekom sastanka sudionici su se u nekolioko navrata razilazili o tome kako provesti presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu ” Sejdić – Finci ” . Međutim , na kraju je došlo do dogovora oko pet principa plus još jedan .

Na sastanku se razgovaralo io mehanizmu koordinacije u procesu europskih integracija , koji je predložila Europska komisija . Da li je u ovom pogledu došlo do napretka još uvijek se ne zna , piše Klix .

Bh. . delegacija u Bruxellesu je podijeljena je na dva dijela . Premijer Bevanda i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić dogovaraju mehanizme koordinacije dok su predstavnici sedam stranaka bili fokusirani na dogovor o provođenju presude ” Sejdić – Finci ” .

Sudionici sastanka u BiH će se vratiti danas i sutra .

vijesti.ba