Published On: Uto, lip 14th, 2016

Finale nezapamćenog političkog trilera: Nitko ne zna kako će završiti, ali jedno je sigurno – svatko svakoga drži u šaci

Ovoga tjedna hrvatski politički triler ulazi u svoj veliki finale. Tihomira Oreškovića čeka glasanje o njegovu opozivu u Saboru. Tomislav Karamarko suočit će se s odlukom Povjerenstva za sukob interesa o aferi “Konzultantica”. Božo Petrov trebat će prelomiti hoće li sudjelovati u samoraspuštanju Sabora, a Zoran Milanović hoće li u presudnom trenutku spasiti predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

U ovome kriznom kolopletu svaki od glavnih političkih aktera onog drugog drži u šaci. HDZ je naumio u Saboru srušiti premijera Tihomira Oreškovića, no za to mu trebaju glasovi Milanovićeva SDP-a. Most bi želio spasiti Oreškovića, no u toj misiji mogu uspjeti samo ako socijaldemokrati rušenjem kvoruma miniraju glasanje o nepovjerenju premijeru. SDP traži raspuštanje Sabora, no to može postići samo uz pomoć 12 mostovaca vjernih Boži Petrovu.

HDZ će, bez ikakve sumnje, u prvi plan gurnuti izjašnjavanje o nepovjerenju Oreškoviću, iako je zahtjev za opozivom Karamarka u saborsku proceduru upućen tri tjedna ranije. Karamarkov strateški interes je da glasanje o nepovjerenju njemu kao potpredsjedniku Vlade uopće ni ne dođe na dnevni red Sabora. Jedini način da to postigne jest da, prije subote u ponoć, kada istječe ustavni rok za izglasavanje opoziva njemu, sruši premijera kojega je prije šest mjeseci sam doveo na tu poziciju. Za to mu treba pomoć Zorana Milanovića.

Predsjednik SDP-a očito je svjestan ove zamke, pa odugovlači s objavom svoje odluke. Pružiti ruku spasa ljutom protivniku mač je s dvije oštrice, jer rušenjem Oreškovića Karamarku daje dodatni manevarski prostor da u Saboru krene u lov na 76 zastupničkih potpisa i tako, sa samozatajnimZdravkom Marićem, nastavi vladati zemljom iduće tri i pol godine. Osim toga, Milanović svojoj stranci izlaže bokove napadima iz Mosta, Živog zida i ostalih stranaka takozvanog trećeg puta, koji bi upravo ovaj potez, skupa s problematičnim dogovorom SDP-a i HDZ-a oko izbora ustavnih sudaca, na izborima mogli iskoristiti kao ključni dokaz da velike stranke, unatoč svim verbalnim ratovima koje javno vode, kada se situacija zakomplicira podržavaju jedna drugu.

SDP se može odlučiti i na rušenje kvoruma u Saboru sve dok na red ne dođe glasanje o nepovjerenju Karamarku. Što sa sobom također nosi određene rizike. Na čelu Sabora je HDZ-ovac Željko Reiner koji može pokušati nadmudriti oporbu i, primjerice, u subotu u kasnim večernjim satima objaviti da se sjednica Sabora prekida zbog nedostatka kvoruma. Tako da se Karamarkov slučaj uopće ni ne nađe na glasanju na Markovu trgu.
No, ova bi Reinerova pobjeda vrlo lako mogla postati Pirova. Jer, sasvim je sigurno da će, u slučaju ovakvog raspleta, 12 mostovaca odmah staviti svoje potpise na SDP-ov zahtjev za samoraspuštanje Sabora. I tako HDZ otjerati tamo gdje stranka Tomislava Karamarka u ovome trenutku najmanje želi biti: na nove parlamentarne izbore već koncem srpnja.

Tjedan odluke

Srijeda, 15. 6. – ODLUKA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA
U podne će Povjerenstvo donijeti odluku o aferi “Konzultantica” i dati odgovor na ključno pitanje: je li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovanja svoje supruge s lobistom mađarskog MOL-a ili nije? Toga dana istječe i rok u kojemu se Vlada treba očitovati o HDZ-ovu prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Četvrtak, 16. 6. – GLASANJE O OREŠKOVIĆU
Nakon što u srijedu u ponoć istekne rok da Vlada da svoje mišljenje o HDZ-ovu prijedlogu za izglasavanjem nepovjerenja premijeru Oreškoviću, Sabor će imati priliku izjasniti se o opozivu premijera. Domoljubna koalicija podržat će rušenje Oreškovića, Most se tome protivi. No, velika nepoznanica još uvijek ostaje SDP: hoće li glasati za opoziv Oreškovića i tako de facto pomoći Karamarku da se izvuče iz ove neugodne situacije ili će u Saboru rušiti kvorum sve dok na dnevni red ne dođe glasanje o Karamarkovu opozivu.

Subota, 18. 6. – GLASANJE O OPOZIVU KARAMARKA
U ponoć istječe ustavni rok za glasanje o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade. Ako, naravno, do tada u Saboru ne padne Orešković, a time i njegova cjelokupna Vlada.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>