Published On: Uto, kol 21st, 2018

Filmovi i autori koji dolaze na MFF potvrđuju da je festival velik

Povodom nadolazećeg 19. Mediteran Film Festivala – festivala dokumentarnoga filma u Širokom Brijegu, koji će održati na dobro poznatoj lokaciji u i oko dvorane Kina “Borak” od 22. do 25. kolovoza, u press centru festivala u Gradskoj knjižnici održana je press konferencija, gdje su se javnosti obratili vodeći ljudi festivala.

Tri segmenta festivala koja su najvažnija za nas ali i za očuvanje filma u budućnosti je da imamo ne samo prikazivačku djelatnost kroz MFF nego da imamo i edukaciju kroz naše radionice i kroz produkciju tu je stvaralaštvo, rekao je u uvodu Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala.

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala, uz Topića, govorili su Misijana Brkić Milinković ispred HT Eroneta kao generalnog pokrovitelja, Zdravko Mustaćselektor festivala, Lucy Eagleson Ribich voditeljica MFF radionica te Zdenko Juriljredatelj filma “Sestre” koji će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala.

Na ovogodišnjem MFF-u, bit će prikazano oko četrdeset filmova, a Topić je poseban naglasak stavio na domaće autore i stvaralaštvo kojim se ovaj Festival i ponosi.

S time se baš ne mogu svi pohvaliti ali mi to uspijevamo posljednjih godina održavati. Sljedeći festival će biti naša dvadeseta obljetnica, mi radimo po svim festivalskim pravilima i po svim parametrima smo drugi festival u našoj zemlji i zbog tog smo jako ponosni, rekao je Topić.

Selektor festivala Zdravko Mustać rekao je kako je iz Mediteranskog bazena prijavljeno preko 230 filmova.

Žao mi je jer smo imali limit od dvadeset filmova u konkurenciji, jer je bilo sjajnih filmova koji nisu mogli ući u konkurenciju, ali mi je drago što sam u dogovoru s direktorom festivala složio jedan novi program, van konkurencije, “U fokusu”gdje smo smjestili još sedam izvrsnih dokumentarnih ostvarenja‘, rekao je Mustać.

Istaknuo je kako je imao jako težak zadatak.

Mislim da se ovaj MFF zapravo smjestio na kartu značajnih festivala ove vrste u svijetu. Činjenica da nagrađivani autori ili filmovi koji su prošli puno eminentnih festivala žele sudjelovati na MFF u Širokom Brijegu, govori da je ovaj festival postao jedan od glavnih festivala ove vrste u ovom dijelu svijeta. Svatko od gledatelja će imati što za vidjeti, rekao je Mustać.

Misijana Brkić Milinković, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta, koji je i ovu godinu osigurao bogate nagrade posjetiteljima Festivala, istaknula je kako HT Eromet s radošću podržava Mediteran Film Festival u kojem su prepoznali potencijal ali i želju da se i lokalne sredine, makar to bilo nekoliko dana u godini, pretvore u stjecište kulture, umjetnosti, druženja, lijepih uspomena i pozitivnih događanja.

Kroz sve ove godine, bili smo zajedno, zajedno sudjelovali u rastu i razvoju ovoga festivala koji je, na radost sviju nas, odavna nadišao granice naše zemlje. Iznimno smo ponosni što je HT Eronet i ove godine partner i generalni sponzor MFF-a. Ovdje imamo prijatelje, ovdje zajednički kreiramo nove lijepe priče‘, rekla je Brkić – Milinković.

Voditeljica MFF radionica, Lucy Eagleson Ribich predstavila je kratki film koji su proteklih dana u Širokom Brijegu snimali sudionici radionice. Riječ je o ”crnoj komediji’‘ tipičnoj za naše područje a, kako je istaknula, osjeti se znatan pomak u radu i samoj kvaliteti te je film “zreliji” u odnosu na njihove ranije radove.

Sad smo već uhodana ekipa i djeca koja su na prvim radionicama učili o osnovama, sad nam već asistiraju i dijele svoje znanje s mlađom ekipom. Od mentora za zvuk, tehniku na setu, glume, do mladih redatelja i producenata koji su sad već punim zagrizli u film, govori voditeljica radionice koja se održava u suradnji s programom Outside the Lens.

Film koji će otvoriti 19. MFF jeste dokumentarac ”Sestre” redatelja Zdenka Jurilja, kojeg je radila širokobriješka produkcijska kuća Kadar.

Naš film je ozbiljan i sumorna stvarnost. Uvijek mi je neki grč u želucu kada dolazim pred domaću publiku, kad se predstavljamo tu pred njima. Očekivanja su jako velika i bojim se njihove reakcije jer oni očekuju da ćemo im ponuditi film na način na koji smo do sada radili, a mi ćemo ponuditi nešto sasvim drugačije. Ovaj film ne koketira s tv dokumentarizmom, poetski je to dokumentarac. Zasad smo, nakon premijere u Sarajevu, dobili jako dobre reakcije te se nadam kako će ovaj film imati uspješan festivalski život, rekao je Jurilj i dodao kako će na premijeri u Širokom Brijegu biti prisutne i Draženka i Šima Čuljak.

Mediteran Film Festival, koji su, između ostalih, podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH održava se od22. do 25. kolovoza u Širokom Brijegu.

U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s” te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ”Best Short”.

Najbolji film izabirat će i publika a taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare