Published On: Sri, ruj 26th, 2012

Film “Prometej” naljutio Vatikan

Nakon “Avatara” i “Da Vincijevog koda”, na meti kritika vatikanskog glasila “Osservatore Romano” našlo se najnovije ostvarenje Ridleya Scotta “Prometej” koje se u Italiji prikazuje tek odnedavno

Ono što je Vatikan naljutilo je poruka filma koja je, kako piše list, u suprotnosti s kršćanskim vjerovanjem.

Naime, junaci filma otkrivaju da su prije više milijuna godina ljudsku rasu stvorili vanzemaljci, što je potpuno nespojivo s teorijom o nastanku svijeta koju zagovara Sveto pismo.

“Rđavo je to ideja da se izazivaju Bogovi”, piše “Osservatore”, ističući da “Prometej” nezgrapno barata osjetljivim pitanjima koja proizlaze iz vječite borbe dobra i zla “u pokušaju da pronikne u tajnu besmrtnosti”.

Autor članka poručuje redatelju da je “putovanje Prometeja trebao simbolizira potragu za nadnaravnim”, aludirajući na grčki mit po kojem je film dobio naziv.

Vatikanski list ima običaj komentirati popularne filmove. Godine 2010, obrušio se na futuristički ep Jamesa Camerona, “Avatar”, optužujući ga za odsustvo “pravih ljudskih emocija”.

Filmu, čiji je pristup okarakteriziran kao “bljutav”, također je zamjereno što daje veći značaj vizualnim efektima nego samoj priči.

Iako su mnogi očekivali burne reakcije na film “Anđeli i Demoni”, nastavak “Da Vincijevog koda”, u kojem je katolička crkva u središtu krvave zavjere, Vatikan je bio prilično suzdržan kada se film pojavio u kinima, navodeći da je riječ o “dvosatnoj bezazlenoj zabavi koja, osim uobičajenih stereotipa, ima malo toga zajedničkog sa misterijom kršćanstva “.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare