Published On: Ned, tra 3rd, 2022

Film o mostarsko-duvanjskom biskupu Alojziju Mišiću

Književnica i filmašica iz Zagreba, Stanka Gjurić, tek nakon što je završila snimanje svog omnibusa, započela je na radu svog sljedećeg filma – o svome pretku, biskupu Alojziju Mišiću (bratu svoje prabake, po ocu), pod pomalo ironičnim radnim naslovom “Poste restante”.

Alojzije Mišić, koji je rođen u Bosanskoj Gradiški (10. studenoga 1859. – Mostar, 26. ožujka 1942.), bio je bosanski franjevac i provincijal, te mostarsko-duvanjski biskup od 1912. do 1942.

Film će, dakako, počivati na povijesnim činjenicama, od kojih će naglasak biti na pismima koja je Mišić pisao Stepincu. S obzirom da je tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon uspostave NDH,  početkom ljeta 1941. dio hrvatskih vojnika poslano na istočnu bojišnicu u Rusiju, Mišić je 11. srpnja iste godine pisao zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu. Tražio je pomoć u zaštiti obraćenika na katoličku vjeru, no datum tog pisma nije poznat. O tome doznajemo iz Stepinčeva dopisa od 11. rujna 1941. upućenog ministru unutarnjih poslova dr. Andriji Artukoviću.

Film biti će hibridne forme, no većim dijelom će se koristiti animacija.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
gabrielle.
gabrielle.
11 mjeseci prije

šta bi sa obraćenicima, ko li su oni

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
11 mjeseci prije

Biskupu Mišiću jedno VELIKO HVALA. Samo jedno mogu reći AXIOS (sa grč. DOSTOJAN). Blago i hvala majci koja ga je rodila. Uskoro dolazi taj dan kada će svako mjesto u istočnoj Hercegovini imati njegovu ulicu.

O njegovom imenjaku iz Zagreba ,,niman lipi riči” što bi rekli Dalmatinci. Neka mu Bog sudi.

kvaternik
kvaternik
Šta ti kažeš na ovo?  Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
11 mjeseci prije

Ništa od ćiriličara pametno i pošteno ne očekujemo!!!

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  kvaternik
11 mjeseci prije

Ujko obrij ga lagano i pridruži se ,,blaženom” Stepincu u nemiru.