Film o mostarsko-duvanjskom biskupu Alojziju Mišiću

Književnica i filmašica iz Zagreba, Stanka Gjurić, tek nakon što je završila snimanje svog omnibusa, započela je na radu svog sljedećeg filma – o svome pretku, biskupu Alojziju Mišiću (bratu svoje prabake, po ocu), pod pomalo ironičnim radnim naslovom “Poste restante”.

Alojzije Mišić, koji je rođen u Bosanskoj Gradiški (10. studenoga 1859. – Mostar, 26. ožujka 1942.), bio je bosanski franjevac i provincijal, te mostarsko-duvanjski biskup od 1912. do 1942.

Film će, dakako, počivati na povijesnim činjenicama, od kojih će naglasak biti na pismima koja je Mišić pisao Stepincu. S obzirom da je tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon uspostave NDH,  početkom ljeta 1941. dio hrvatskih vojnika poslano na istočnu bojišnicu u Rusiju, Mišić je 11. srpnja iste godine pisao zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu. Tražio je pomoć u zaštiti obraćenika na katoličku vjeru, no datum tog pisma nije poznat. O tome doznajemo iz Stepinčeva dopisa od 11. rujna 1941. upućenog ministru unutarnjih poslova dr. Andriji Artukoviću.

Film biti će hibridne forme, no većim dijelom će se koristiti animacija.