Published On: Pon, stu 30th, 2015

FILM O Mijatu Tomiću na HRT-u


Cilj filma bio je da ne izumre mit o Mijatu Tomiću”, rekao je za emisiju Pozitivno HRT-a Branko Perić, koji zajedno sa suprugom Marom stoji iza projekta prvog igranog filma o ovome hajduku…
Perići su, osim usmene predaje, materijal za film crpili i iz povijesne građe jer je ostalo očuvano Tomićevo pismo tadašnjem turskom vladaru, a zanimljivo je da se scena obračuna snimala upravo tamo gdje se i odigrala – na Mijatovoj livadi Jabuci.
Inače, film je premijerno prikazan 31. listopada u Tomislavgradu.
”Tomić je ličnost koju svaki Duvnjak donekle poznaje, a malo se o njemu piše i pomalo se to zaboravlja, pa smo mi odlučili to približiti ljudima. Dugo smo planirali snimiti ovaj film, ideja svakako ne nedostaje dok smo financijama ipak ograničeni”, rekla je uoči premijere za Bljesak.info autorica ovog projekta Mara Perić.

Mijat Tomić je u narodu poznat kao hrvatska povijesna ličnost i vođa hajduka u borbi protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva.
Rođen je u selu Gornji Brišnik, pored Tomislavgrada, opjevan je u narodnim pjesmama, a središnja ulica u Tomislavgradu nosi njegovo ime. Također, u čast tog povijesnog lika od 1997. godine u Tomislavgradu djeluje Hajdučka družina Mijata Tomića kao hrvatska počasna povijesna postrojba.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare