Published On: Čet, lis 8th, 2020

Film Mostarke Karmen Obrdalj osvojio Grand Prix u Karlovcu

Dokumentarni film “Zašto mama vazda plače?” Mostarke Karmen Obrdalj (21), osvojio je Grand Prix na “FUSE – Film Under Severe Experiment festivalu” u Karlovcu, u Republici Hrvatskoj.

Ovo je peta po redu nagrada za navedeni film Karmen Obrdalj, studentice filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

– Mojim suradnicima i meni iznimna je čast primiti Grand Prix na “FUSE – Film Under Severe Experiment festivalu” u Karlovcu. Vrlo smo zahvalni i daje nam vjetar u leđa za sve buduće kao i za projekte na kojima već radimo – izjavila je za Fenu Obrdalj, dodavši kako su trenutno u postprodukciji kratkometražnog igranog filma.

Film “Zašto mama vazda plače?” prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njezinih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva – Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njezinih roditelja.

Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njezina majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa.

Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama, prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom. Ovo je peta nagrada za film.

“FUSE – Film Under Severe Experiment”, međunarodni je filmski festival eksperimentalnog i takozvanog hibridnog filma. Festival je namijenjen mladim autorima u natjecateljskom programu od 18 do 29 godina s fokusom na studentski film. Organizator festivala bio je Kinoklub Karlovac, a održavao se od 2.do 4. listopada na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu.

Ove godine na festival su pristigla 273 filma iz cijelog svijeta, od čega je za natjecateljski program odabrano njih devetnaest.