Film Gorana Bogdana dobio dvije nagrade na Berlinaleu

Hrvatska manjinska koprodukcija, film srbijanskog redatelja Srdana Golubovića Otac dobitnik je ovogodišnje nagrade publike u programu Panorama 70. po redu Berlinalea te nagrade Ekumenskog žirija, priopćeno je u subotu u Berlinu.

“Srdanu Goluboviću je u potpunosti uspjela priča koja govori o neravnopravnosti odnosa”, stoji u obrazloženju nagrade koju zajednički dodjeljuje program Panorama i javni servis Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb), prenosi Hina.

Nagrada Ekumenskog žirija katoličke i protestantske crkve od 1992. nagrađuje autore koji svojim filmovima izražavaju “humano ponašanje” i senzibiliziraju publiku za ljudske i socijalne vrijednosti.

Film Otac je inspiriran istinitom pričom jednog oca kojem su u srbijanskoj provinciji socijalne službe oduzele dijete i koji se nakon toga pješačenjem u Beograd bori za njihov povrat.

Koscenarist na filmu je i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić, a glavnu ulogu u filmu je odigrao hrvatski glumac Goran Bogdan.

U produkciji filma je sudjelovala i hrvatska producentska kuća “Propeler”.

Glavne nagrade 70. jubilarnog Berlinalea bit će dodijeljene u subotu navečer, a festival završava u nedjelju, danu rezerviranom za široku publiku.