Filipović o popisu: Bošnjacima se nameće lažna dilema

Bošnjacima se ponovo podmeće upitnost njihovog bošnjačkog nacionalnog identiteta, s tendencijom nametanja dileme jesu li nacija, etnička i vjerska skupina, istaknuo je akademik Muhamed Filipović, govoreći na tribini o temi “Popis stanovništva u BiH 2013. – Lažne dileme Bošnjaka”, upriličenoj večeras u Sarajevu.

Radi se o, kako je kazao, lažnoj dilemi, “jer je jasno da su Bošnjaci to što jesu, te da je za priznavanje bošnjačke nacije plaćena iznimno visoka cijena”.

– Bošnjačka nacija je bitna za postojanje Bosne i Hercegovine kao zemlje i države, jer ako ne bi bilo Bošnjaka onda u BiH nema historijskog i konstitutivnog naroda, osim Srba i Hrvata, izjavio je Filipović, upozoravajući da je narod bez nacionalne identifikacije osuđen na asimilaciju, bez mogućnosti političke, kulturne i državotvorne artikulacije.

Ocjenio je da se dovođenjem u pitanje Bošnjaka, zapravo pokušava desupstancionalizirati država BiH, odnosno dovesti u pitanje njezino postojanje.

Akademik Filipović elaborirao je teške historijske i političke okolnosti u kojima je tijekom posljednjih sto godina osporavano / negirano pravo Bošnjacima na samoidentifikaciju i samoodređenje, as ciljem slabljenja BiH i njene podjele po već viđenom modelu.