Published On: Čet, srp 21st, 2016

FETVA ZA BORKU R: Samir Kaplan zabrijao da je Rejep. Optužio novinarku da je lobistica Gulenova pokreta u BiH

Zbivanja u Turskoj, gdje su prije nekoliko dana demokratski izabrane vlasti spriječile vojni puč, s obzirom na subotnje prosvijede ispred pojedinih škola u Sarajevu koje se navodno povezuju s Fethullahom Gulenom,  a koje su organizirale pristalice Recepa Tayyipa Erdogana, te posljednjih teških riječi iznesenih u javnosti, sve se očitije prenose u BiH.

Javne optužbe i prozivke, naime, nastavile su se i prethodnih dana, kako u medijima tako i na društvenim mrežama, a pojedinci su čak upozorili da bi „gulenovci“ navodno mogli izazvati kaos i u BiH i da se takvo nešto već sprema, piše sarajevski Dnevni avaz.

Fethullah Gulen je turski disident koji živi u SAD. Turski predsjednik naziva ga vođom terorističke organizacije, optužuje za organizaciju vojnog puča u Turskoj i od SAD traži njegovo izručenje, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Najpoznatija organizacija Fethullaha Gulena u BiH je obrazovna ustanova Bosna Shema, koja je u javnosti postala poznata nakon samuobojstva posinka Dubravka Lovrenovića Mahira rakovca koji je pohađao tu obrazovnu ustanovu na Ilidži i u kojoj je navodno zlostavljan od svojih vršnjaka, podsjeća HMS.

Govor mržnje

Nakon optužbi na račun „Bosna Seme“, iz ove obrazovne institucije jučer su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem su kategorički odbili bilo kakvo dovođenje u vezu sa zbivanjima u Turskoj. Istakli su da njihov rad nema nikakve pravne ni suštinske osnove s onim što se dogodilo u Turskoj, kazavši da su takve „tvrdnje neistinite i zlonamjerne“, piše sarajevski list.

Rudić: Traži reakciju SDA na Kaplanove izjave

U cijeloj priči našla se i udruga „BH novinari“. Glavna tajnica “Bh novinara” Borka Rudić optužena je da je lobista Gulenovog pokreta i osoba koja „brani četnike“. Iz ove udruge su uputili javni prosvijed SDA i njenom članu Salmiru Kaplanu zbog „neprimjerenog etiketiranja i širenja govora mržnje prema novinarima – članovima ove udruge“. U reagiranju se kaže da je „Kaplan sa skupinom svojih sljedbenika na Facebooku pokrenuo javnu hajku protiv „BH novinara“ i Borke Rudić osobno, šireći laži o njenom djelovanju“.

Zabrinjavajuća činjenica

– Posebno je zabrinjavajuća činjenice da Kaplan i njegova družina na potpuno nerazuman i ničim opravdan način pokušavaju sukobe iz Turske prenijeti u bh. javni prostor, stavljajući na listu „neprijatelja“ vladajućeg režima u Turskoj, pored Udruge „BH novinari“, i časopis „Novo vrijeme“ te kreirajući tako svoje „mete za odstrel“ unutar medijske zajednice BiH – kaže se u reagiranju.

Borka Rudić glavna tajnica udruge "Bh novinari"

Pozvali su i Glavni odbor SDA da se „hitno očituje o ovom incidentu i da poduzme adekvatne mjere prema Kaplanu, koji je svojim ponašanjem narušio i ugled SDA“.

Kaplan je Dnevnom avazu kazao da i dalje ostaje pri svojim tvrdnjama koje se tiču Rudić.Salmir kaplan predsjednik Općinskog odbora SDa Stoca

– To je jasno kao dan da je ona lobista Gulenovog pokreta u BiH. To je isto kao da kažete: Trebević je iznad Sarajeva. To svatko zna. Ona zlorabi udrugu „BH novinari“ za potrebe Gulenovog pokreta u BiH. Hoću reći da ima ljudi u BiH koji su dio toga i tvrdim da je Rudić njihov lobista – kaže Kaplan.

Novinarima portala „Novo vrijeme“ upućene prijetnje

Novinari portala „Novo vrijeme“, koje su pojedinci na internetu, također, doveli u vezu s pokretom Fethulaha Gulena, dobili su otvorene prijetnje.

– Jeb… Vam mater izdajničku, kako samo možete uzimati novac od lopova i teroriste za prljavi posao koji radite. Pratimo Vaš rad, preporučujemo Vam da nosite nešto na glavi kad izlazite iz ureda da vas nešto ne udari u glavu na ovoj vrućini – navela je nepoznata osoba, uz ocjenu da to „nije prijetnja već upozorenje“.

Rašidagić: BiH ne trebaju dodatne podjele

Kenan Ešref Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, rekao je za N1 da je zabrinjavajuće da pojedinci događaje u Turskoj pokušavaju prenijeti u BiH.

– BiH je posljednje mjesto na svijetu kojem su potrebne dodatne podjele. U BiH se iz potpuno nepoznatog razloga počinje pojavljivati priča da „ako ne prihvatate apsolutno izjave Erdoana, vi ste izdajica nacionalnih interesa“ – rekao je Rašidagić./HMS/