FESTIVAL MAJORIZACIJE: Komšiću je kičma ok ihrvatski član je nametnut i 4. put. Bošnjaci sad vijećaju hoće li imati dva ili tri lika u trci za bošnjačkog člana. Čika Schmidt kako ste? Kako vaš kategorički imperativ?

Jedno od ustavnih prava koje je Schmidt morao osigurati i Hrvatima u BIH jeste pravo na slobodu političke ideje i politički pluralizam. Ustavno pravo na dostojanstvo to im jamči. Može li se govoriti o dostojanstvu pojedinca ako mu je pogaženo kolektivno pravo na politički pluralizam?

U utrku s Bećirovićem i Izetbegovićem ide i Haris Silajdžić kao kandidat SBIH, pišu danas mediji. Dakle bošnjački narod,  bit će ponuđen da bira između tri kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva te će mu se ponuditi i 4-i izbor Komšića ako ginekologinja Izetbegović, ekspertica za vagine, procjeni da je Komšićeva kičma ok za nošenje glavurde SDA majorizacije još jedan mandat.

Sve se to događa na teritoriji FBIH na kojoj su kao Hrvati “prezastupljeni i bezveze se bubne”.

Iako bi Schmidt trebao pročitati Ustav i vidjeti da tamo nigdje ne piše da se Hrvat i Bošnjak s tla FBIH ne biraju “iz reda naroda” nego se biraju tako da jedan ima legitimitet u hrvatskom klubu Doma naroda a drugi u bošnjačkom i da onaj tko taj legitimitet nema, ne može obnašati predsjedničku dužnost, Schmidt i ne razmišlja da obori izbor onog člana Predsjedništva koji bi po 4-i put obnašao dužnost bez prava predsjedničkog veta. Kojeg Komšić niti je kad imao niti ga je kad koristio.

Umjesto da to najavi, sukladno Ustavu i sukladno presudi Ustavnog suda BIH, da onaj član predsjedništva kojem hrvatski odnosno bošnjački klub Doma naroda iskaže oduzimanje prava na predsjednički veto, neće moći preuzeti funkciju te tako Hrvatima omogući da kandidiraju više kandidata, umjesto da kaže da neće biti otimačine hrvatskih mjesta nakon izbora u Domu naroda, jer će on osobno potruditi da raspored tih mandata odgovara presudi Ustavnog suda i da dominantno ti klubovi budu popunjeni voljom tih naroda a ne pripadnicima tih naroda nametnutih voljom drugog naroda, on šuti. I sluša naputke sivih eminencija iznad sebe.

Dovoljno je pet njegovih rečenica da se relaksiraju odnosi u BIH i da izborni proces prestane biti vrijeme bošnjačkih prijetnji drugima i trećima.

No kontrolori kaosa u BIH nisu tu došli da nam ojačaju mir, nego da nas drže pod konstantnim strahom mogućeg novog sukoba. Kao što to njemačka i austrijska politika tu čini odavna.

Konačno sprema da se osveti Srbima. Hrvati su tu tek, usputna stanica, za preuzimanje strateških kvota.

Odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održao je danas sjednicu na kojoj su donesene odluke vezane za prijavu na predstojeće izbore.

Predsjednik SBiH Semir Efendić priopćio je odluku koju je donijelo predsjedništvo ove stranke na današnjoj sjednici.

Kako je rekao Efendić, SBiH će biti na listi za izbore na svim razinama vlasti. Rok za predaju liste s kandidatima je 3. srpanj, a do tada će predsjedništvo stranke izaći sa službenom odlukom.

“U slučaju da se odlučimo hoćemo li dati podršku nekom od kandidata drugih političkih opcija, i to ćemo blagovremeno priopćiti. Ako budemo imali vlastitog kandidata za člana Predsjedništva BiH, to će biti neki kandidat koji ima šansu pobijediti”, rekao je Efendić.

Ujedno, dodao je i da, prema dosadašnjim razgovorima koji su vođeni unutar stranke, jedan dio članova podržava Harisa Silajdžića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, a drugi dio smatra da se Efendić treba naći na toj listi kao kandidat.

Što se tiče kandidata za ostale nivoe vlasti, Efendić dodaje da će SBiH nastupiti samostalno.

“Što se tiče manjeg bh. entiteta, bili smo dio razgovara vezan za zajednički nastup i taj proces remeti SDA sa svojim inzistiranjem na rasporedu na tim kandidatskim listama”, ističe Efendić, prenio je Klix.ba.

Silajdžić bi,ukoliko doista bude kandida, kao bivši bošnjački član Predsjedništva BiH sigurno oteo dobar dio glasova koje bi po inerciji dobio kandidat bošnjačke oporbe Denis Bećirović stoga bi ovu operaciju Silajdžićeve potencijalne kandidature trebalo nazvati “Spašavanje vojnika Bakira”./R. I./HMS/

more recommended stories